donderdag 12 september 2019

"Ik was vorige week in Moskou"

Ingezonden bericht van Maria Heemskerk, @MissHeemskerk.

Vorige week was ik wegens familieomstandigheden een kleine vijf dagen in Moskou. De reden van mijn bezoek was verdrietig, maar het gaf me ook de gelegenheid om weer eens door de stad te lopen en rond te kijken. En wat ik zag verbaasde me. Doet het elke keer.

Ik kom ongeveer eens in de twee jaar in Moskou en elke keer is de stad veranderd. Er is een enorme ontwikkeling doorgemaakt in de laatste tien, twintig jaar. Waar vroeger alles grauw en grijs was, zit nu op elke straathoek een hippe koffiebar. In cafeetjes zitten hipsters achter Macs te werken. Mensen dragen elegante, dure kleding en lopen luid te bellen met collega’s over hun nieuwste projecten. Tegelijk voel je ook het verleden van de stad, daar is zeker nog veel respect voor. Oude standbeelden en gebouwen die in het Westen zomaar neergehaald zouden worden staan in Moskou nog altijd overeind.


 
Niet alleen de mensen zijn veranderd. Ook de overheid heeft flink geïnvesteerd. Gebouwen zijn gerenoveerd, alle draden en pijpen die je eerst overal in de straten zag zijn verwijderd en de parken zijn opgeknapt. Echt, Gorky Park kende ik bijna niet meer terug. Het is een prachtige plek geworden om te relaxen, maar er zijn nu zelfs sportgelegenheden en kunstgallerijen.

                                                        Majakovskaya metro station.

Er zijn ook allemaal nieuwe parkjes gemaakt en standbeelden neergezet. De infrastructuur is verbeterd. Wat ook opvalt: veel van de brede trottoirs zijn smaller gemaakt zodat er fietspaden aangelegd konden worden. En die fietspaden worden veel gebruikt, er zijn nu zelfs bedrijfjes waar je fietsen kunt delen. Er zijn ook straten waar alleen nog maar voetgangers mogen komen. Dat was ook ondenkbaar tien jaar geleden. En de duizenden kiosken en kraampjes overal zijn verdwenen.
Volgens RBC (Russische media) is er in drie jaar 1,6 miljard dollar uitgegeven aan het verbeteren van Moskou, en dat bedrag zal eind 2020 meer dan verdubbeld zijn. Ik denk dat het dit zeker waard is. De sfeer in Moskou is nu anders. Opgetogen. Mensen hebben er weer zin in, zijn trots op hun land. En dat is niet alleen mooi om te zien, maar ook heel erg nodig.
O ja, en voor het toerisme zal het ‘nieuwe Moskou’ ook een goudmijn zijn!

85 opmerkingen:

 1. Moskou, 13 miljoen inwoners.
  Wat betekent 1,6 miljard voor zo "n stad ?
  Tante Marie heeft gelijk, wat een prachtige stad.
  Maar Eddy is waarschijnlijk nooit buiten de deur geweest.
  Zelf kom ik er 2x/jaar. Maar er schijnen zich mensen te
  laten hersenspoelen door de Westerse media.Arme ziel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. E. is elke dag buiten de deur. En komt op veel plaatsen.
   Ja, dat is het lot van de chauffeur.
   Hij moet er ook erg vroeg voor op staan.

   Niks om je voor te schamen, maar ook weer niet iets om trots op te zijn.

   Verder is E. volledig onbegrijpelijk.
   Dat wordt branden in de hel, als ik zijn bedreigingen zo lees.

   Cadeautje voor E.:

   De Israeli's gebruikten 'stingray' om Trump af te luisteren.
   Een soort zend-ontvang apparaat dat zich voor doet als echte zendmast en dus al het mobiele verkeer opvangt en door stuurt naar de echte zendmast.

   Onze media hielden niet op over 4 Russen die buiten het OPCW liepen ( volledig terecht vertrouwden ze dat OPCW niet) maar ik durf te wedden dat deze spionage op de Amerikaanse president NIET belangrijk genoeg zal zijn voor vermelding in NRC etc.

   https://www.youtube.com/watch?v=UKdmx0rVXAs

   https://www.youtube.com/watch?v=otn4nQbfZ1U   Verwijderen
  2. Bolten was een rookgordijn voor Trump zodat de deepstate en de media vertrouwen hebben in het beleid van Trump. Vertrouwen is dst Trump ten oorlog strijd. In de tussentijd hebben de patriotten binnen de Trump regering waarschijnlijk al een deal gemaakt. Bolten is ontslagen en ik verwacht dat Trump net als met Noord Korea een deal gaat maken. We zullen het zien.

   Verwijderen
 3. Het belang van dit blog is om. om stereotypen over Rusland en andere landen, zoals Iran en China tegen het licht te houden.
  Dan is zo´n (goedgeschreven!) reisverslag een plezier om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik neem even een voorschot op Raam op Rusland en andere media:

  Wat betreft de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen weekend:

  ´Het wordt duidelijk dat er uitgebreide Russische beïnvloeding in het spel was´.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een nieuwe interstellaire komeet ontdekt!

  Deze gaat rond 10 december het dichtst bij de zon komen, even buiten de baan van Mars. Itt. het langwerpige object Oumuamua wat vorig jaar passeerde is dit object veel forser, ca 10 Km en heeft nu al een staart.
  Hij gaat veel te snel om binnen het zonnestelsel te kunnen blijven, dus volgt hij een hyperbolsiche baan (afgebogen rechte lijn)

  Voorlopig heeet het object: C/2019 Q4 (Borisov).

  https://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/possible-interstellar-comet-headed-our-way/

  Het object is ondekt door de amateurastronoom Borisov, die op de Krim woont. Hij heeft zelf zijn 65 cm spiegeltelescoop gebouwd, waarmee de interstellaire komeet/ asteroide gevonden is

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit verhaal geeft veel achtergronden. 20 jaar geleden heb ik zelf een wat kleinere (40 cm) telescoop gebouwd, met een zelf ontworpen optiek waarop ik een patent had. (veel te duur om dat patent te onderhouden!). Maar het kwalificeert me wel een beetje om het meesterwerk van deze Russische onderzoeker te waarderen!

  Tijden onze lange jeugd en tienertijd was de grootste telescoop de 5 m Palomar en de optisch inferieure 6 m Soviet telescoop op de Krim. Pas met de Hubble ruimtetelescoop en de enorme monsters in de Andes (we hebben het nu over geschakelde 10m spiegels, en binnenkort over een 30m spiegel die zelfs exoplaneten kan zien), een waardevol mega miljardenproject...

  Maar het is een Russisch ingenieurtje, dat met toewijding, vakkennis, inzicht en waarschijnlijk een tienduizend spaargeld deze astronomische ontdekking heeft gedaan.

  Dit geeft mi. een mooi model om te illustreren waar de neocons tegen willen vechten. In dit geval een krachtsverhouding van 1 : miljoen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het knap van je Rootman.
   Ik ben al opgetogen als ik een lekke fietsband met succes heb gerepareerd. ( Nee, dit is geen grap. Vorige week: succes. De week er voor: lukte niet. Zal wel een nieuwe binnenband in moeten of iets anders aan de hand zijn. Zelf fiets ik niet, maar onze Poolse medewerkers gebruiken ze. Onderhoud wordt uiteraard van de baas zelf verwacht...)

   Verwijderen
 7. Op de NRC is er weer zon artikeltje van Aldershof verschenen.

  De comments gaan niet door een moderator en staan direct op de internetsite van de NRC.
  Ik heb zojuist dit geplaatst:


  Ik vraag me af wie de geest van de NRC lezers scherpt als het over Rusland gaat.
  Hubert Smeets, Aldershof, Krielaars en zovele anderen: allemaal eenzijdig anti-Rusland , en zeker anti-Putin.

  Hebben we ooit iemand mogen lezen die Rusland verdedigt, uitlegt, 'versteht' ?
  Is er ooit aandacht geweest voor prof Stephen Cohen? Voor John Mearsheimer? Voor Schmalz-Krone, Kees van der Pijl? Voor de oud NRC coryfee prof. Karel van Wolferen? Waar hebben we dat eenzijdige nieuws aan te danken?

  Hoe zit dat dan met het scherpen van de geest. Met hoor en wederhoor?
  Zo jaag je de werkelijk nieuwsgierige mensen wel naar het interntet, natuurlijk. Naar Moon of Alabama, The Saker, Information Clearinghouse , Paul Craig Roberts, Ron Unz of zelfs RT en Russia Insider.
  Een rechter zal nooit oordelen zonder aanklager èn verdediger te hebben gehoord. Maar de NRC laat nooit een verdediger aan het woord.Nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De comments zijn niet zichtbaar voor niet-abbonnees.

   Verwijderen
  2. Klopt Rootman.
   Daarom ben ik zo vrij ze hier te plaatsen als ik ze relevant acht , of als ik tevreden ben.

   Opmerkelijk: Nog pas 5 reacties onder Aldershof.
   3 van mij en twee anderen.
   Die ene man schrijft bijna hetzelfde als ik:

   "Elke krant met een reputatie zou prat moeten kunnen gaan op onafhankelijk nieuws gebaseerd op degelijk onderzoek. Het lijkt er echter steeds meer op dat de NRC een spreekbuis is voor een anti-Rusland beweging met in mijn ogen oorlogszuchtige motieven.
   Poetin moet op zijn hoede zijn want Europa en de VS bewijzen al jaren wereldwijd DE agressor te zijn. Bedankt voor de update Aldershof.

   Verwijderen
 8. Democraten hebben het het valse rapport van Steele aangegrepen om Trump
  1 af te luisteren en
  2 hem in de Russian collusion hoek te zetten en hem daarmee zo hard om zijn te slaan dat hij politiek zijn legitimiteit zou verliezen zodat hij afgezet zou kunnen worden of in ieder geval zo te beschadigen dat hij niet herkozen zal worden in 2020.

  Het begin van de terugslag voor de democraten is begonnen. McCabe zal ongetwijfeld worden gearresteerd. Dit zal wordt natuurlijk een langdurig proces, maar het publiek gaat er achter komen wie opdracht heeft gegeven voor de Russian Collusion leugen.

  Breaking Down the Report of an Imminent McCabe Indictment
  https://www.nationalreview.com/2019/09/andrew-mccabe-report-imminent-indictment/

  Echt genieten dit.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op de NRV is er commotie over de salafisten onderwijs in NL.

  Zihni Özdil schrijft er over.

  Ik reageer met deze post: (Benieuwd of ie door de moderatie komt)

  Sinds 1945 is er een deal tussen Amerika en het Huis van Saud:
  'Als jullie de olie aan de VS leveren, zullen wij zorgen dat uw Saud familie de baas blijft' zo zegde Roosevelt toe.

  Wanneer Amerika echt een hekel aan het Salafisme zou hebben, zouden ze de verspreiding door de Saudi's gemakkelijk kunnen inperken.

  Maar hééft de westerse Elite wel een hekel aan de jihadi's?

  Het American-Turkish Council stuurde jarenlang miljarden naar Centraal Aziatische staten. Volgens insiders werd 30% van die miljarden gebuikt om madrassa's te bouwen.

  Fetullah Gülen kon 20 miljard uitgeven om gelijksoortig onderwijs te betalen. Waar haalde hij het geld? Niemand weet het. Maar hij woont al 20 jaar vlak bij Washington.

  Dan zijn er nog de foto's: Netanyahu bij het bed van een gewonde jihadist, ergens in een Israëlisch hospitaal.
  John McCain op een bijeenkomst met vlak naast hem de grote baas van ISIS: Al Baghdadi.

  Dan is er nog de traditie:
  De VS die de Muslim Brotherhood steunde toen ze Nasser wilden breken.
  De VS die Hekmatyar en Osama bin Laden financierden en bewapenden om de Russen Afghanistan binnen te lokken.
  Getuigenissen over Amerikaanse 'black flights' waarmee jihadisten naar Bosnië werden gevlogen.

  De jihadi's doen goed werk voor Amerika en Israel:
  ze verzwakken de goed geleide sterke moslim landen.
  Je kan ze een aanslag laten plegen als je die nodig hebt, zodat je oorlogen kan beginnen en een Patriot Act kan doordrukken.
  En ze verzwakken Europa en Rusland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. CIA puppet onderonsje: Joshua Wong, Klitchko, Raed al Saleh van de witte helmen en Mina Ahadi van Iraanse activisten gelieerd aan het MEK:

   https://www.rt.com/news/468518-joshua-wong-white-helmets/

   Verwijderen
  2. Nòg een inzending op de NRC.
   Een mijnheer Algra heeft enkele moslim-bashing boeken gelzen en denkt dat dit neutrale info is. Ik help hem uit de droom...

   NB: comment is geplaatst! Hulde voor de NRC.

   Beste Algra,
   U noemt een reeks boeken die de Islam in een kwaad daglicht zetten.
   De ellende met de islam begon op 9/11 zoals U weet.
   Vreemd genoeg zijn er op die dag méér wonderen gebeurd dan een professionele, ervaren God voor elkaar zou krijgen.
   Leest U de 9/11 litteratuur er maar op na.
   Daar klopt dus iets niet. Dat zeggen trouwens ook 6 van de 10 leden van het 9/11 Commission Report: dat hun onderzoek niet de waarheid kon opleveren. Te veel manipulatie en tegenwerking.
   Enfin: 11 sept 2001 was het startsein voor een wereldwijde campagne 'Islam-bashen'.
   Al jaren geleden was daar 42 miljoen $ aan uitgegeven, bleek uit onderzoek. Jeff Cohen en Max Blumenthal hebben aangetoond wie deze 'Islam-bashing' campagne hebben uitgevoerd.
   De Salfisten stonden altijd bekend als ietwat zachtaardige vredelievende fundamentalisten. Bible belt zeg maar.
   Iets of iemand heeft daar een lont aangestoken.
   En het waren niet de moslims zelf. Neem dat maar vaan mij aan.
   Beste Algra, onderzoek, lees. Geloof helemaal niemand behalve uw eigen logica. Stel altijd de vraag 'cui bono?'
   Vraag U altijd af: is het gunstig voor de schrijver zelf om te schrijven wat hij nu schrijft? Een goede carriere move?
   Of gaat het hem zijn professoraat kosten en moet hij voor zijn leven gaan vrezen. Ik hecht meer waarde aan info van de tweede soort schrijvers.
   Dit zijn wat eenvoudige hulp middelen voor U bij uw zoektocht naar de waarheid. Want kranten of blogs: niemand is neutraal.

   Verwijderen
  3. nb:
   Mijn bovenstaande reactie op Algra is nu weg gehaald !

   Er was nog een kritische reactie op mij van ene Oostveen of zo.

   Daar had ik een reactie op ingestuurd.
   Die was nooit geplaatst. Maar ook de eerste reactie is dus weg gehaald....

   Het was misschien te mooi om war te zijn..

   Verwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kees van der Pijl doet verslag van MH-17 congres in Kuala Lumpur, Maleisië.

  JIT stelt; 'Openbaarheid kan het onderzoek MH17 schaden': Kees van der Pijl en Patrick Savalle

  https://www.youtube.com/watch?v=RHQLZOXnbHQ

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Joop, heb die docu ook gezien. Jouw artikel over buitenlandse belangen kwam ook aan bod.

   En wat het JIT stelt kun je lezen als:
   -Als de waarheid aan het licht komt is het afgelopen met onze (Het JIT dus met opdrachtgever de regering) belangen.-
   Maart zal spannend worden als die rechtszaak, of die schijnvertoning, gaat beginnen. Ik hoop dat Rusland zijn beste advocaten stuurt om de verdachten (die natuurlijk niet komen opdagen) te verdedigen.


   Verwijderen
 12. De klimaatscepsis gaat hand in hand met vrouwenhaat
  13 september 2019 Ester Bijlo

  https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/de-klimaatscepsis-gaat-hand-in-hand-met-vrouwenhaat~b3c67b8a/?utm_source=TR&utm_medium=email&utm_campaign=20190913%7Cdaily&utm_content=%27De%20klimaatscepsis%20gaat%20hand%20in%20hand%20met%20vrouwenhaat%27&utm_term=100412&ctm_ctid=3f8f0cc56f400c2466c3c78b2418d0cd

  Diepe zucht....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de zin van strijd tegen sentimentalisme en snowflake ideologiëen is het beetje gezond verstand wat bij realisten en sommige conservatieven aanwezig is uiteraard tegen veel aspecten van de groene beweging, en zeker tegen het radicale feminisme!

   Helaas valt populistisch rechts evenzeer prooi aan afleidende knuffelonderwerpen, van zwarte Piet via 19e eeuwse rassentheoriëen tot Ayn Rand.

   Aan beide kanten misleid en gehypnotiseerd door lobbyisten en demagiogische rattenvangers.

   Verwijderen
 13. Bijna DE HELFT van alle Saoedi olie- export capaciteit weggevaagd door Houthi raketten en drones!!!

  De grote doorvoer installaties staan in vuur en vlam:

  https://www.theguardian.com/world/2019/sep/14/major-saudi-arabia-oil-facilities-hit-by-drone-strikes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze aanval was mogelijk gecoöordineerd samen met Iraakse en UAE elementen. Die laatste zijn onlangs, na een diplomatieke move van Iran van alliantie gewisseld, en werken nu samen met de Houthi´s.

   Die drones, reverse engineered en wat verbeterd, van neergehaalde VS drones, hebben een bereik van 930 Km. Ze hebben gelijk ook het hete Saoedi Patriot afweersysteem verdampt!

   Verwijderen
  2. https://www.moonofalabama.org/2019/09/attacks-on-major-saudi-oil-installations-show-urgent-need-for-peace-with-yemen.html#more

   Verwijderen
  3. Deze afbeelding op RT brengt me toch aan het twijfelen over de kracht van het '400' afweersysteem dat Rusland zou geleverd hebben aan...jawel Saoedi Arabië!
   En als door deze aanval de olieprijzen de lucht in schieten is Rusland daar natuurlijk mede profiteur van, naast Amerika natuurlijk, maar die zijn nu toch al te duur.
   En aan de andere kant natuurlijk is dit voor Isisrahel de ideale gelegenheid om Iran aan te vallen want die krijgen natuurlijk de schuld want 'nu ineens' is S.A. een bondgenoot van de koppensnellers.
   Het kon wel eens een warme herfst worden, en niet ondanks of dank zij die zo beroemde 'klimaatopwarming'

   Verwijderen
  4. Ik denk niet dat de Saoedi´s nu al (of ooit) het S400 systeem kunnen bedienen. Het schijnt jaren training te kosten om er uit te halen wat er in zit. Er zal wel een ´snapshot mode´ op zitten, evenals dat bij die Patriots het geval zal zijn.

   Ik hoop dat Isisrael probeert Iran aan te vallen. Dan zal opbnieuw blijken hoe zwak ze zijn, en zal Netanyahu verliezen.

   Meer ook momenteel wil Trump een defensieverdrag met Netanyahu tekenen. Ik denk dat hij tot na dit feit zal wachten.

   Verwijderen
  5. @Root, ik heb wel gehoord dat de saudi's en UAE niet meer samen werken tegen de Houthi's. Ik heb echter nergens nog gehoord dat UAE samen werkt met Iran of de Houthi's. Waar heb je dat gehoord?

   Die Houthi's zijn goed bezig. Wat een voltreffer. Ik zag gisteravond al beelden, maar toen zag je niet dat het zo'n effect had. Wow. Wat een helden. Dat zal ze leren dat arrogante Saoedische regime. Voor ons is het echter slecht nieuws.

   Je zou verwachten dat die olieputten en raffinaderijen goed beschermd zouden worden door Iron Dome of Patriot raketten. Hmmmm. Als ze niet eens een domme opgepimpte scud raket uit de lucht kunnen halen......

   Verwijderen
  6. Trouwens. KSA heeft nog lang geen S400 systemen.

   Verwijderen
  7. domme opgepimpte scud raket of Drone.

   Verwijderen

  8. Oligarch, volgens RT wel, maar het zou kunnen dat ze nog niet operationeel zijn. In dit geval misschien juist goed.

   The Kremlin has confirmed the sale of the Russian-made S-400 air defense missile system to Saudi Arabia....

   rt.com

   Verwijderen
  9. Toktok wijst ook op dat mogelijke verdrag tussen de VS en Israel. Er verandert uiteraard niets, want zo´n verdrag bestond al onuitgesproken. Het maakt echter een kritischer houding van een mogelijk president Gabbard of Sanders veel moeilijker. Uiteraard is dit alles al lang voorbereid, maar het tijdstip is wel opvallend. Het enige beetje positieve aan Bolton was dat hij seculier is. Blijkbaar hebben nu de radicale zionisten (Kushner) en de schuimbekkende evangelicals (Pence, Pompeo) wat terrein gewonnen.

   Verwijderen
  10. Sleutel in luchtafweer is een vriend/ vijand herkenningssysteem: een zwaar encrypted signaal wat de afweerraket kan lezen, zodat slechts vijandelijke doelen aangevallen kunnen worden. In Iran is onlangs een dure VS drone neergehaald, en in Syrië is 2 jaar terug een Pantsir voertuig opgeofferd. Mogelijk kunnen de Houthi´s, Hezbollah, Iran en Rusland dus rommelen met die codes. Dan zijn die Patrions en geleverde S440s niet meer dan veredelde vuurpijlen.

   Verwijderen
  11. Wat interessante achtergrondinfo over de drone ontwikkeling van de Houthi´s.

   https://abaadstudies.org/pdf-25.html

   Dit pamflet lijkt van een Saoedi-VS denktank te komen, is dus biased, maar bevat wel interessante foto´s en beschrijvingen.

   Verwijderen
  12. @Matt, ook al zou de s 400 nog niet operationeel zijn. KSA zou genoeg materiaal moeten hebben om een drone uit de lucht te halen. Kort na de aanslag krijgt Iran de schuld. Zou ook een false flag kunnen zijn. Trump heeft Bolton ontslagen en wil zonder restricties met Iran onderhandelen. Dit maakt sommige partijen zeer pissig. We zullen zien hoe zich dit ontwikkelt.

   Verwijderen
  13. Toktok klinkt wel erg bloederig, zo kort na zijn vakantie.

   Wijkt niet veel af van zijn geestverwanten Pompeo en Netanyahu. De ze strijd echter, gaat niet tegen Israel, maar tegen het huis van Saoed, met hun middeleeuwse tirannie en Wahabistische export van terrorisme. Zelfs de meeste totaal verblinde en sectarische evangelicals juichen schade aan Saoedi toe. Dat zijn immers de èchte christenvervolgers!

   De Houthis hebben alle recht zich met kracht tegen de achterlijke Saoedis te verdedigen, en vanuit hun eigen visie op de wereld weten die nu heus wel wat hen te wachten staat. 10 drones door vindingrijke Hezbollah ingenieurs met off the shelf tech via Alibaba schaken de helft van de olieproductie uit. Prijskaartje: $ 50 000, dat is evenveel als wat de VS in 2 seconden aan defensie besteedt!

   Meer zal volgen, en er gaan sterke geruchten dat de shiitische bevolking die in de olierijke gebieden van Saoedi wonen meewerken met hun geloofsgenoten in Yemen, om zo de zware onderdrukking door de salafistische prinsen af te werpen.

   Ongetwijfeld is een deel van de verwoeste installaties wel te repareren, maar dit is zeker niet de laatste aanval. Volgende keer is Ras Tanura waarschijnlijk aan de beurt, en dan gaat de benzine wel duur worden. De Emiraten zijn net op tijd van alliantie gewisseld, anders lag Dubai nu in puin.

   Verwijderen
 14. Moon of Alabama:

  Attacks On Major Saudi Oil Installations Show Urgent Need For Peace With Yemen

  snipjes:

  1)"This graphic

  https://www.moonofalabama.org/images9/saudifire5.jpg

  shows Saudi Air Defences around the Abqaiq oil facilities that were struck early Saturday. The drones were well within PAC-2 range, but outside Hawk range. It's possible that the low-flying or the drones' small size and composite materials helped it avoid detection. PAC-2 are older U.S. made air defense systems ('Patriots, Dawg) which can not 'see' small drones or cruise missiles."

  2)"In one video taken last night on the ground near the facility one can hear

  https://twitter.com/RestitutorOrien/status/1172744661124964352

  the high pitched noise of a drone motor and then an explosion."

  3)"But drones may not have been the sole cause of the incident. Last night a Kuwaiti fishermen recorded

  https://twitter.com/RestitutorOrien/status/1172812188500877312

  the noise of a cruise missile or some jet driven manned or unmanned aircraft coming from Iraq. Debris found

  https://twitter.com/MbKS15/status/1172888561730936832

  on the ground in Saudi Arabia seems to be from an Soviet era KH-55 cruise missile or from a Soumar, an

  https://en.wikipedia.org/wiki/Soumar_(missile)

  The Houthi have shown cruise missiles, likely from Iran, with a similar design (see below). After an attack on Saudi oil installations in August there were accusations that at least some of the attacks came from Iraq. Iran was accused of having been involved in that attack. While this sounds unlikely it is not inconceivable."

  4) "Saudi Arabia has nothing that could stop mass attacks by these drones. It would require hundreds of Russian made Pantsyr-S1 and BUK air defense systems to protect Saudi oil installations. There would still be no guarantee that they could not be overwhelmed."

  5) "The removal of Kalid al-Falih ended the nationalist resistance against the selloff of Aramco and the countries wealth.

  But who will buy a share of the company when its major installations are not secure but under severe attacks?

  The Saudi clown prince will have to make peace with Yemen before he can sell Aramco shares for a decent price. He will have to cough up many billions in reparation payments to Yemen and its people before the Houthi will be willing to make peace.”

  https://www.moonofalabama.org/2019/09/attacks-on-major-saudi-oil-installations-show-urgent-need-for-peace-with-yemen.html#more

  Ik houd het er voorkopig maar op dat de butler het weer eens gedaan heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. In mei vorig jaar schreef Willy van Damme een lang en gedetailleerd artikel over de banden tussen de Westerse, in het bijzonder Britse, inlichtingendiensten en het salafistische extremisme. Het artikel is een soort encyclopedische samenvatting van wat al een jaar of twintig bekend is over de achtergronden van het 'moslimextremisme'.

  Hoe westerse geheime diensten jihadisten gebruiken
  Door Willy Van Damme op 14 mei 2018

  http://www.novini.nl/hoe-westerse-geheime-diensten-jihadisten-gebruiken/

  Afgelopen week wrongen politici en MSM zich weer eens in alle bochten om duidelijk te maken hoe verbijsterd en geschokt ze wel niet waren dat op islamitische scholen kinderen werden geindoctrineerd met lesmateriaal vol salafistische bagger.

  Zum kotzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Disclaimer Gekke Guy aan de wijn.

  https://twitter.com/janineyve/status/1173147198411984897

  Hoor 't hem zeggen: Brexit kan 'm niet lang genoeg duren.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Don Pompeo

  "Tehran is behind nearly 100 attacks on Saudi Arabia while Rouhani and Zarif pretend to engage in diplomacy. Amid all the calls for de-escalation, Iran has now launched an unprecedented attack on the world’s energy supply. There is no evidence the attacks came from Yemen."

  12:59 - 14 sep. 2019

  https://twitter.com/SecPompeo/status/1172963090746548225

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Don Pompeo

  We call on all nations to publicly and unequivocally condemn Iran’s attacks. The United States will work with our partners and allies to ensure that energy markets remain well supplied and Iran is held accountable for its aggression

  12:59 - 14 sep. 2019

  https://twitter.com/SecPompeo/status/1172963091660910593

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Toktok heeft weer eens wat zakgeld gekregen! Voor een appel en een ei gaat hij weer een weekje trollen op dit blog.

  Niet letten op zijn geblaat, nmaar het is wel een indicatie dat de aanval in Saoedi betekenis heeft!

  We volgen dus voorlopig het nieuws met een vrolijke glimlach, want de krachten der duisternis hebben het nu zwaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. RUSSIA PREVENTS ISRAELI AIRSTRIKES IN SYRIA
  BY YASSER OKBI/MAARIV SEPTEMBER 14, 2019 09:45

  "The controversy between Israel and Russia regarding airstrikes of Iranian targets in Syria and Iraq continues, despite the meeting Between Prime Minister Benjamin Netanyahu and Russian President Vladimir Putin. This was reported on Friday by Independent Arabia.

  According to the report, Moscow has prevented three Israeli air strikes on three Syrian outposts recently, and even threatened that any jets attempting such a thing would be shot down, either by Russian jets or by the S-400 anti-aircraft missiles. The source cited in the report claims a similar situation has happened twice – and that during August, Moscow stopped an air strike on a Syrian outpost in Qasioun, where a S-300 missile battery is placed."

  https://www.jpost.com/Middle-East/Russia-prevents-Israeli-airstrikes-in-Syria-601618

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een sterke aanwijzing, bijna bewijs, dat het inderdaad Yemen was is te zien door de foto´s bij het guardian artikel:

  https://www.theguardian.com/world/2019/sep/16/trump-says-us-locked-and-loaded-after-saudi-arabia-oil-attack-as-crude-prices-soar-iran-aramco

  Aan de schaduwen en de positie van de impact is te zien dat de drones uit het ZZW kwamen. Gezien dezelfde impact positie (extreem precies!!!) lijkt het waarschijnlijk dat ze niet erg ver van een recht traject zijn afgeweken. Het is waarschijnlijk dat de foto in de ochtend genomen is, na de nachtelijke aanval. Het gaat duidelijk om een luchtfoto, geen satelliet. Dan staat de zon in het oosten, misschien een klein beetje zuidoost. De middag is onwaarschijnlijk, dan zou da aanval vanuit het NW of noorden moeten komen, en ddar ligt geen basis. Er was zwakke, wat veranderlijke wind vanuit ZW, en de rooksporen op de overzichtsfoto bevestigen dat.

  Zie hier het bewijs dat Pompeo liegt!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De saoedis zeggen dat ze snel ca 1/3 van de schade snel kunnen repareren. Op zich lijkt dat aannemelijk: enkele omleidingspijpen lassen, en vervolgens een aannemer inschakelen om te herbouwen. Dat herbouwen kon wel eens even duren. De olieprijzen zijn 8 % gestegen. Het zal wel even rustig zijn, zodat alle officials de schade kunnen opnemen. Mocht er echter een grote tegenaanval komen, dan gaat veel andere infrastructuur er aan. Misschien wel ter waarde van 5 seconden VS defensiebudget!!!

   Verwijderen
  2. Herstel: Ik had de windrichting fout!!! De wind kwam uit het NNO:

   https://pbs.twimg.com/media/EEbacenXkAA0Uke.jpg

   Dat maakt Yemen wel onwaarschijnlijker.

   Verwijderen
  3. Wat is het toch voor een rare wereld:
   Amerika dat zijn vriendje KSA samen met nog wat andere westerse bondgenoten helpt in het bestrijden van hun vijand in Jemen en daar al jaren bommen gooien op bruiloften en andere feesten, burgerdoelen dus, en daar zelfs voor veroordeeld zijn door de VN. Nu schiet Jemen eens terug, en dan niet eens op burgerdoelen maar op dingen die hun pijn kunnen doen zoals die oliebronnen, is datzelfde westen ineens verontwaardigd omdat hun oorlogsmisdaden gewroken worden?
   En dan nog iets waar ze misschien niet zo rekening mee gehouden hebben: Die duurdere olieprijs komt Rusland wel erg goed uit, de roebel stijgt in waarde en levert hun nog eens royale winsten op voor hun olie en gas.

   Verwijderen
  4. Hier een LINKJE erbij om duidelijk te maken in wat voor dilemma Amerika nu verkeert: aanvallen, niet aanvallen of gezichtsverlies krijgen of.....
   Maar niets over die oorlogsmisdaden.

   Verwijderen
  5. En voor de westerse bondgenoten van Amerika is het van levensbelang om deze zaak nu goed in de gaten houden want dan zien ze hoe schreeuwlelijk Amerika, dat altijd zo hard roept om zijn bondgenoten met grof geweld te verdedigen, zich hier uit gaat draaien en uiteindelijk niets doet om welke reden dan ook.
   Typisch voorbeeld van de 'gespleten tong' zoals de Indianen 200 jaar geleden al ondervonden hadden.

   Verwijderen
 22. Ingezonden bij NRC:

  Ik ben een fan van Putin en voorlopig ook van Xi.

  De westerse democratiën beseffen dat ze het onderspit gaan delven.
  Dat is een gevolg van vele zaken. Wil ik nu niet op in gaan.

  Maar wat me tegen staat is dat de democratie heilig is verklaard.
  Een èchte functionerende democratie: daar wil ik nog wel punten voor geven.
  Maar wij leven in een gestuurde democratie: de oligarchen sturen wat wij goed en slecht vinden. Wie we goed en slecht vinden.
  Kiezen we tòch fout, dan herstellen ze dat op brute wijze. (referendum afschaffen. Trump impeachen of inperken).

  Voor mij is er een veel belangrijker criterium: Brengt de baas van het land vrede en welvaart op de lange termijn? Krijgt het volk een beter leven?
  Putin en Xi leveren dat. Onze westerse democraten niet.

  Ghadaffi, Saddam en Assad leverden ook een beter leven voor hun volk: reden voor het Westen om ze kapot te maken. Idem proberen we Putin en Xi kapot te maken.

  Wij zijn echt slechte mensen. Geloof me.

  En onze kinderen zullen er voor boeten. Dat zie je nu al aankomen.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/13/macron-misrekent-zich-met-toenadering-tot-rusland-a3973323

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat beweegt jou te zeggen dat Xi goed voor zijn mensen is. Xi is voor mij juist iemand die alleen maar met macht bezig is en om van China de wereld macht te maken. Voor mij is China een Gullag waar mensen maar zeer en zeer beperkt rechten hebben. Het is een Totale controle maatschappij met een social credit systeem. Bah. Vergeet ook niet dat het de amerikaanse oligarchen zijn geweest die er voor gezorgd hebben dat China zijn economie kon opbouwen en die er de fabrieken naar toe verplaatst hebben. Kissinger heeft niet voor niks China in jaren 70 in de new world order opgenomen. Maar ik geef gelijk toe dat ik geen zicht heb hoe de relatie is tussen Xi en de federal reserve oligarchen. Kissinger en Rockefeller vinden het communisme prachtig.
   Ga ook maar eens praten met de Vietnamezen die hun olie voor hun kust gestolen zien door China.

   Verwijderen
  2. Chinezen zijn allemaal blij met Xi.
   Hun onvrede is over de locale leiders en corrupte bazen.
   Die worden door Peking aardig dwars gezeten.

   Xi is goed omdat hij het land ( vooral door Deng uieraard) uit de armoede trok, en alles goed regelt: ze hebben goede planning, moderniseren bij het leven. Er is een flinke medezeggenschap dmv Trial Cities.
   Er worden grenzen gesteld: doe je dat niet dan loopt het af net als Rusland onder Yeltsin: dan weten de Yanks je zo kapot te maken: kijk maar de aanval in Hong Kong.

   Surveillance? Ja, vind ik ook echt niet fijn.
   Maar in zekere zin is het objectieve sociale controle. Wie zich netjes gedraagt heeft er voordeel van.
   De hele groep kan er beter van worden.
   Stel dat bij ons iedereen die de kantjes er van af loopt, daar straf voor kreeg. Dat iedereen die vuiolnis in het bos gooit gepakt werd en het op moest ruimen: prima toch!

   Waar de schoen wringt: voor politieke ideeen kan je ook getraft worden.
   Maar de chinezen hebben zelden interessse in de grote politiek. Zijn het niet gewend. De groep gaat voor het individu.

   China een Gulag? Hoe zie je dat dan? Dat is toch totaal verkeerd woordgebruik !
   De Oeigoeren die dwars liggen moeten in een kampen daar chinees leren.
   Hadden ze dat zelf al niet kunnen leren?
   Zijn er in NL mensen( landgenoten) die geen nederlands kennen?
   Oeigoeren blijkbaar wel: kennen de taal niet.... Wordt tijd.

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  4. Ik zou er niet willen wonen; de cultuur is tè verschillend. Maar ik zou ook niet langer dan enkele maanden in Japan, Indonesië, Iran of Ghana willen wonen, dat zou waarschijnlijk op andere manieren gaan schuren.

   Maar China, Rusland etc. zijn in wezen landen in oorlog. Zonder maatregelen vervallen ze in Jeltsin-achtige toestanden, of krijgen hetzelfde lot als Irak en Libië.

   Hoe hardnekkig die infiltratie is zien we in Hongkong. Tussen die Uyghuren zitten veel hardcore terroristen, nog gevaarlijker dan de Tjetjenen, oorlogsgehard in Syrië. Met Saoedi geld en Gülen madrassas is dit tientallen jaren voorbereid. Wij weten hier maar heel weinig van. Tijdens een vakantie in Kyrgistan 16 jaar geleden heb ik van een afstand dit mechanisme kunnen zien. Ik merkte toen al dat de etnisch Russische minderheidsbevolking er doodsbang van was. (In Rusland was de Jeltsin periode erg, maar in ex-Sovjet republiekjes als Ukraine en Kyrgistan ging die bij het aantreden van Putin gewoon door).

   Verwijderen
  5. De globalisten zien China als hun model samenleving. Maar goed, dat zal Jan wel niet beseffen. Het is het (AI) model dat over de rest van de wereld uitgerold moet worden

   Verwijderen
  6. [Surveillance? Ja, vind ik ook echt niet fijn.]

   Dat gebeurt hier toch ook? De overheid verzamelt idioot veel gegevens.

   Inderdaad.

   Gelukkig hebben we hier nog een rechter die je tegen de overheid kan beschermen. Alhoewel dat ook steeds minder wordt. Het is aan het Nederlandse volk om aan te geven hoe ver de overheid kan gaan. Tegen Wilders is de overheid al veel te ver gegaan.

   In China zou een figuur als Wilders al lang zijn "kaltgestellt"

   Verwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 23. Laat je 2 weken gratis krant niet lopen:

  https://campagne.krant.nl/dpn-najaarscampagne-2019/?otag=re4eth&utm_source=hah&utm_medium=huis_aan_huis&utm_campaign=dpn-najaarscampagne-2019

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een digitaal abonnement genomen: 12 weken voor slechts 2 euro totaal ! Daaran houdt het automatisch op.
   Ik koos voor Trouw.

   Verwijderen
  2. Goed zo @Jan, blijf de MSM "Trouw". Zelfs met €2 houdt jij ze een uur langer in de lucht.

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  4. Het is niet zo gek om in deze ´interessante tijden´ te weten wat het MSM geïnformeerde publiek denkt. Het volledig verhaal zoeken we er zelf wel bij. De E 2.- zal weinig uitmaken. De Guardian is zowat de enige krant buiten een paywall, en die blijft heus toch wel bestaan dankzij geld van Soros en MI 6.

   Verwijderen
  5. @ Sofia: 2 euro ! 12 weken krant ! Dat kan nooit fout aflopen.

   Verwijderen
  6. Je moet inderdaad de gratis papieren versie nemen als dat kan.

   Verwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 24. Moon of Alabama eindigt zijn verhaal over de aanval op Saudi-olie als volgt:

  Saudi Arabia has no defenses against this kind of attacks. The U.S. has no system that could be used for that purpose. Russia is the only country that can provide the necessary equipment. It would be extremely costly, and still insufficient, to protect all of the Saudi's vital facilities from similar swarm attacks.

  Attacks of this kind will only end when Saudi Arabia makes peace with Yemen and when the U.S. ends its sanctions of oil exports from Iran. As Iran's President Rouhani said:

  “If one day they want to prevent the export of Iran’s oil, then no oil will be exported from the Persian Gulf”
  It is high time for hawks like Pompeo to recognize that Iran means what it says and has the tools to fulfill that promise.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. https://www.google.com/maps/@51.1630051,6.0094261,97m/data=!3m1!1e3

  Terroristen: it takes one to know one.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kun je er meer over vertellen, Dawg?

   Ik zie nergens een vrachtwagen buiten staan...

   Verwijderen
  2. @ Jan

   Ja, dacht het wel. Naam, straat, huisnummer, woonplaats. Beter dat ie dat weet. Maar ga 'm niet doxen voor het geval een aangifte volgt. Als je meer wil weten moeten we dus een een manier vinden om z'n NAW gegevens te communiceren. Kan je van me krijgen.

   Verwijderen
  3. Dawg,

   ik zou het wel op prijs stellen als je me de info zou willen sturen: jhmavermeulen@gmail.com

   Ik ben ook benieuwd hoe je aan deze info bent gekomen. Heel korte toelichting daarover, indien mogelijk. Dank.

   Verwijderen
 27. Als de Houthi's het gedaan hebben en KSA heeft het niet tegen kunnen houden dan hebben de Houthi's zo'n geweldige voltreffer geplaatst. KSA wil Aramco naar de beurs brengen. De prijs is nu natuurlijk stukken lager geworden met het gevaar van een productie stop. Een super arm bergvolkje met wapens waarschijnlijk uit Iran kost het koningshuis meer dan een miljard dollar.

  Ik zie de Abraham tanks in maart 2015 nog Yemen in rollen. Hadi zou binnen 3 maanden weer op het pluche zitten. Wat een terugslag!

  Als dit zo doorgaat ga ik op termijn vrezen voor het einde van het huis Saud.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Olie een kleine 14% hoger vandaag. Best wel een goed artikel bij de NOS.
   https://nos.nl/artikel/2302020-eigenlijk-maakt-het-voor-niemand-uit-wie-achter-de-aanval-op-saudi-arabie-zit.html

   Denk dat Iran nu kan onderhandelen met de VS en een deal kan sluiten die Iran uitkomt zonder voorwaarden dat het bv zijn troepen uit Syrië hoeft weg te halen. Iran is nu definitieve winnaar. De rest staat schaakmat.

   Verwijderen
 28. Bij de Saker:
  Daar zijn commenters die zeggen: de aanslag op de Saudi olie-bedrijven is gunstig voor de VS: zo houden ze hun dure shale gas commecieel 'in leven'. ( Prijs opdrijven van de olie)

  De VS kan het zelf gedaan hebben.

  Ook: de enorme tanks ( 30 meter doorsnee) moeten wel leeg zijn geweest, want anders waren ze ontploft.
  In elke tank zit een mooi gat: zie de foto's bij Moon of Alabama.

  Dat de Houthi's de daad claimen is normaal: Al Qaida claimt ook elke daad die bekend wordt: is juist nuttig voor hun: dat is hun bedrijfs-doel: to create fear. To be feared,

  Bovendien kan de VS (of was het toch Israel?) dit laten mee-tellen in een mogelijk toekomstige oorlog tegen Iran: weer 5% van het nodige motief er bij gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Baas Blik ( zo noem ik de echte Blik) schreef soms over 'perception management'.

  Bij de Saker staat nu een erg lang en erg ingewuikkeld artikel over dat onderwerp: Information Operations. Afgekort: IO

  http://thesaker.is/the-terrorists-among-us-the-coup-against-the-presidency/

  Ik denk dat het de moeite van een studie waard is.
  Hij noemt een aantal namen.Een enkele modus-operandi:
  IO is zeker niet bedoeld om debat te stiumuleren.
  IO dienen om de psyche van de doelgroep te overrompelen en te veranderen. Men richt zich op 'emoties, motieven en 'redeneringen'.

  Wie het niet met de 'indoctrinatie' eens is wordt zwart gemaakt , als zijnde slecht geinformeerd persson, of als propagandist, of als onbelangijk.

  Dit soort zaken word gedaan door de groene baretten: de SF, de Special Forces.

  In 2012 werd deze IO voor het eerst toegepast ten bate van Regime Change in de Oekraïene.

  Dan volgt een heel lange uitleg over oa MH17 en later over zijn belangrijkste punt: de coup tegen het amerikaanse presidenschap.

  Ik wil het later zeker een keer goed bestuderen.

  http://thesaker.is/the-terrorists-among-us-the-coup-against-the-presidency/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Ja, een lange discussie over hoe het klimaat wordt ingezet om kapitalisme te redden (via een omweg, namelijk door te zeggen: je geld of je leven=the house is on fire) wordt Greta Thunberg geëxposeerd. Zie

   http://www.wrongkindofgreen.org/2019/02/13/the-manufacturing-of-greta-thunberg-for-consent-the-new-green-deal-is-the-trojan-horse-for-the-financialization-of-nature/

   Verwijderen
  3. Of via een nog langere omweg: hoe mbv cult mensen worden aangezet om dingen te doen die tegen hun eigen belang indruisen, en van waaruit die cult georganiseerd wordt

   https://lorenzoae.wordpress.com/2019/09/15/the-deep-politics-of-jared-letos-cult/#more-1542

   Het zijn lange essays, maar heerlijk om te lezen...

   Verwijderen
 30. Mag ik nog even over eigen heldendaden berichte?

  Op de NRC was ene Fijma die het volgende schreef:

  Hier vindt een discussie plaats op basis van foutieve informatie.
  Rusland is nooit een democratie geweest. Vanaf het prille begin (inderdaad, in Kiev) tot op heden zie je een aaneenschakeling van machthebbers die het volk weinig goeds hebben gebracht. Mensen die daar verandering in wilden brengen werden en worden "kaltgestellt" in Siberische kampen.
  Poetin en de mensen om hem heen zijn multimiljonairs geworden door alle staatsondernemingen te verkwanselen. Belasting betalen ze niet.
  En als je zoveel geld hebt kun je gemakkelijk de berichtgeving naar je hand zetten. Zoals ook gebeurt via de internationale Russische propagandakanalen.

  ( PG Fijma. 20 uur geleden geplaatst . 11 likes. )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb hem in twee delen geantwoord, zojuist:

   Beste Fijma.

   Uw bijdrage bevat volgens mij geen enkele houdbare propositie. Daarom heb ik er niet op gereageerd. Nu zie ik dat U desondanks 11 likes hebt, dus wil ik U toch kort van repliek dienen.
   De Siberische kampen dateren pas van de communistische tijd. De jonge Lenin werd nog gewoon ouderwets verbannen naar warme streken, waar hij kon lezen en gasten ontvangen. Mooie tijd had ie daar. Stalin idem, meen ik.
   Dat communisme was een volledig westerse aangelegenheid: Marx schreef zijn boeken in Londen. Amerika en Duitsland steunden de revolutie met geld en manschappen. De echte wit -Russen hebben zich jarenlang verzet, maar verloren. Toen pas kamen die Gulag kampen.
   Uw verwijt dat Rusland nooit een democratie was is correct, maar 100 jaar geleden stelde het bij ons ook nog niet veel voor. Vrouwen-kiesrecht is 100 jaar oud.
   George Carlin, de Amerikaanse Youp , zegt altijd: "Democracy? If it worked they would abolish it immediately." Het is grotendeels bedrog, om ons maar niet opstandig te laten worden, want "we hebben het toch allemaal zelf gewild": die oorlogen, die kredietcrisis, het sluiten van verpleeghuizen, die massa-immigratie: hebben we allemaal bewust voor gekozen, toch?

   Verwijderen
  2. Fijma schrijft verder:
   "Poetin en de mensen om hem heen zijn multimiljonairs geworden door alle staatsondernemingen te verkwanselen. Belasting betalen ze niet."
   U vergist zich. Het was uw grote held Yeltsin die de staatsondernemingen weg gaf aan handige jongens met warme banden in Wall Street. Putin pakte die bezittingen namens het Russische volk weer terug.
   Ja, dat hebben ze hem in Amerika natuurlijk wel kwalijk genomen.
   En ze hebben het U uiteraard nooit verteld, anders had U het geweten.
   Maar de Russen weten het wel. Daarom is Putin populair bij pakweg 80 procent van zijn volk, al 20 jaar land.
   Uw grote held Poroshenko haalde in zijn beste tijd nog niet eens de 8 % vermoed ik.
   En : de de staatsbezittingen zijn goed gelkeide ondernemingen, en die betalen wel degelijk belastingen. Niet onder Yeltsin. Wel onder Putin.
   Uw hele betoog wat feitelijk onjuist, maar U had toch 11 likes.
   Leest U wel de goede krant ?

   Verwijderen
  3. Vooral die laatste zin: "Leest U wel de goede krant", vond ik een goede grap van mezelf.

   Wel riskant natuurlijk.

   Op andere draden merk ik dat zodra ik kritiek op de journalistiek heb, de post wordt weg gehaald, soms pas uren na plaatsing.

   Verwijderen