maandag 30 juni 2014

Weer een journalist gedood in Oekraïene

UPDATE: Video of moment of shooting on bottom.

English summary below. BREAKING Nieuws: Weer een journalist gedood, in de buurt van Donetsk, Oost Oekraïene. Het gaat om de Russische journalist-operator Anatoli Klyan van 1TV.ru. Hij was zondagavond 29 juni met moeders op weg naar kazerne nummer 1428 van het Oekraïense leger bij Donetsk. De moeders wilden bij de kazerne proberen hun soldatenzonen mee naar huis te nemen. Ze waren (uiteraard) allemaal ongewapend.
Het was een klus die ze vaker gedaan hadden, altijd met wisselend resultaat. Soms kwam er een zoon vrij, soms werd er in de lucht geschoten. Nu werd op het moment dat de bus aankwam bij de kazerne de bus zonder waarschuwing beschoten vanuit de kazerne of van daarbuiten, en dat is wanneer de journalist geraakt werd in de maag. Aan die verwondingen is hij later overleden. De chauffeur van de bus werd ook geraakt, aan het hoofd, maar kon de bus nog besturen.

Collega's van LifeNews werden ook beschoten maar zijn niet geraakt. Bij het wegrijden is de bus nog met zwaarder kaliber beschoten. Nogmaals: er waren alleen moeders en journalisten en een chauffeur. De overlevende ooggetuige vraagt zich af, waarom er vuur geopend wordt op vreedzame burgers bij een vreedzame actie, ten tijde van een 'staakt het vuren'. De ooggetuige beschouwt de situatie als genocide.

Beelden van de vluchtende bus met de gewonde Anatoli HIER.

In zijn laatste minuten dacht Anatoli Klyan niet aan zichzelf. Anatoli was een journalist van de oude stempel voor wie het werk alles was. Zelfs als het gevaarlijk werd was het zijn camera waar hij zich zorgen om maakte, want zonder hem blijft de wereld blind. Zijn laatste woorden sprak de journalist-cameraman toen hij gewond overgezet werd van bus naar auto en niet wilde dat zijn camera vergeten werd: 'Camera, camera'. Anatoli is 68 jaar geworden, zijn lijfspreuk was 'een operator is geen orator'. Toen de Oekraïense macht het Russen tot 50 jaar verbood het land in te reizen, zag hij zichzelf een voordeel hebben. Aldus collega Evgeniy Lyamin.

We herinneren eraan dat Anatoli niet het eerste slachtoffer onder de journalisten is, sinds de coup. Italiaan Andrea Roccelli en de Russische journalisten Andrei Mironov, Igor Kornelyuk en Anton Voloshin gingen hem voor. Daarnaast zijn er diverse journalisten ontvoerd, met de dood bedreigd en mishandeld. Volgens onze informatie, maar we kunnen iets gemist hebben, hebben David Jan Godfroid (NOS) en Olaf Koens (RTL) hier ooit een woord aan besteed. Niet in hun bijdragen, niet via hun Twitter. Wel aan de OVSE mensen die dit weekend allemaal vrij gekomen en goed behandeld zijn. UPDATE: Godfroid twittert net het bericht van de dood van Anatoli. Nu gaan we kijken of hij doorpakt en het ook in zijn journaal gaat brengen. Lees HIER de verdere details over Anatoli Klyan (in English).

Verder Nieuws: Mishandeling Vlad, 16 jarige streamer, door een echte democraat die Europese waarden aan het verdedigen is. Bekijk de film hieronder.

Vlad moet, terwijl hij aan zijn haren getrokken wordt, geheel volgens de Europese democratische waarden 'Heil Oekraïene' roepen ('Slawa Oekraïene'). De 2 mannen die Vlad mishandelen zijn naar alle waarschijnlijkheid Pavel Kirilenko, parlementarier en voorzitter van de Odessa afdeling van Swoboda. De ander is Andrey Dzindzya. Leden van Swoboda zitten in de regering en vervullen ministersposten. Dit zijn dus de mensen waar wij, burgers van Nederland, via de EU en de NATO, ons geld naar toe sturen, zodat ze nog beter hun werk kunnen doen. Zoals het mishan.. zoals het heropvoeden van Vlad. Ook deze beelden zult u van David Jan Godfroid en zijn NOS organisatie niet te zien krijgen. Toch apart: U mag wel de belasting aan NOS en Swoboda afdragen, maar deze beelden, toch het minste wat je in ruil zou mogen verwachten, laten zij ons niet zien. Vlad is zoals eerder gemeld inmiddels wel weer vrij.

Onderstaand een fosfor bombardement op Selidovoe (DPR) van zaterdag 28 juni 2014. Strelkov sprak over twee van zijn mannen die gewond zijn geraakt bij Semenovka als gevolg van een chemische aanval met fosfor. Eén van hen is zwaar gewond. (Voor alle duidelijkheid) Het achtergrond geroezemoes op de video is Russisch. En ook hier geldt weer: wel ons geld afpakken, maar van dit vuurwerk mogen alleen de mensen van Donbass 'genieten', die er niet voor betaald hebben en ook niet om gevraagd hebben...

Hier nog meer Europese waarden. Prawi Sector (de militante tak van de Swaboda ultra nationalistische regeringspartij die door EU/USA gesteund wordt) gaat op de oppostie van de Partij van de Regionen af en sloopt een hotel in het centrum van Kiev, zonder arrestaties. (Film enkel zichtbaar als u uw computer toestemming heeft gegeven alle inhoud te tonen). Wel een aanrader als u wilt zien hoe er -om in termen van VICTORIA KOBLENKO te spreken- stapjes gezet worden in deze ontluikende Democratie.

Als zo het staakt het vuren eruit ziet, wat mogen we dan verwachten als dat afgelopen is? Onderstaand kort filmpje (2 minuutjes) met de verwoestingen aangericht door EU/USA gesteunde Oekraïense bommen. Zoals gebruikelijk woonflats maar nu ook een markthal. We hadden dit weekend weer de keuze uit diverse verse filmpjes; we hebben deze geselecteerd:

Statedepartment. Onderstaand de woordvoerdster van het Witte Huis die zichzelf hilarisch in bochten wringt om de 100k vluchtelingen die zelfs door de VN geteld worden, in twijfel te trekken. 'Zoveel kunnen het er noooooit zijn', want 'er is heel veel heen en weer verkeer tussen Oekraïene en Rusland'.(Film enkel zichtbaar als u uw computer toestemming heeft gegeven alle inhoud te tonen)

Aanval op Rusland onwaarschijnlijk (in English). http://vineyardsaker.blogspot.mx/

CORRECTIE

We hebben nieuwe informatie gekregen over de dood van het 10-maanden oude jongetje. Het is geen bom van het Oekraïense leger geweest, maar een granaat die uit het apartementencomplex gegooid is, waar de vader en het kind op een bankje voor zaten. http://www.1news.az/world/20140626123404478.html

ENGLISH SUMMARY

Another journalist killed in East Ukraine. 68 Year old Anatoli Klyan was shot when he was underway with a bus of mothers to a barrack near Donetsk. It was a job done more often, always with different results. This time upon arrival the bus was directly shot, without warning. Anatoli died on the way to the hospital. His last words were 'camera, camera' as he was still -above all- concerned about his camera.

16 Year old streamer was released this weekend; the video shows him being 'interrogated' by his kidnappers which seem to be Swoboda members, one even a parliament member for that party. The extreme nationalist Swoboda is part of government and has members of its party installed as ministers. So we, taxpayer of EU or NATO countries, sponsor, with our taxmoney these people...

Two interesting articles (in English) about Ukraine and the role of the USA in it: http://www.salon.com/2014/05/07/samantha_powers_brazen_hypocrisy_media_swallows_propaganda_but_heres_the_truth_about_ukraine/

http://journal-neo.org/2014/06/30/america-s-nazis-in-kiev-russians-are-subhuman/

And further: Attack on Russia unlikely (in English). http://vineyardsaker.blogspot.mx/

UPDATE: BINNENGEKOMEN FOOTAGE VAN LAATSTE MOMENT VAN SCHIETEN

6 opmerkingen:

 1. Het is allemaal nog treuriger. De NRC kopt: Russische cameraman gedood door separatisten in Oost-Oekraïne. Het stukje is geschreven door Annemarie Coevert, een bureaujournalist die tegelijkertijd ook stukjes heeft geproduceerd over Noord-Korea, de Persgroep en de NS. Het is om wanhopig van te worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met andere woorden: als ze de Nederlandse pers aandacht besteed aan de dood van een journalist dan verdraait ze gewoon de feiten...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is natuurlijk nooit beter geweest met de Nederlandse pers. Het enige verschil is dat steeds meer mensen deze totale flauwekul begint op te vallen . Zelf lees ik al 20 jaar geen kranten meer.

  Groeten, Ben

  Groeten, Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. NRC heeft zijn kop aangepast: 'Russische cameraman gedood in Oost-Oekraïne' staat er nu. Ik heb vanochtend via 'mail redacteur' boos gereageerd op hun berichtgeving en zie nu dat het is aangepast. Misschien hebben ze meer boze reacties gehad?

  BeantwoordenVerwijderen