vrijdag 2 augustus 2019

Bosbranden en Burgerprotesten: Alleen in Rusland !


Vanavond was het weer raak bij Jinek:

De bosbranden  in Siberië

Die werden besproken alsof het iets heel bijzonders was:

Alsof Putin er niet naar zou omkijken.
Maar in diverse artikelen lees je dat ingrijpen nauwelijks iets oplevert.

Google even "Fires in Russia 2019' en je krijgt volop informatie over het leger dat alle middelen in zet om de branden te temperen.

Hier de BBC  en Hier de NYT  en Hier Deustche Welle en Hier the Guardian.  .

Dan nog een letterlijke quote van Derk Sauer:
"De relatie met Global Warming wordt niet gelegd ( in de Russische media)  want Putin houdt niet van Global Warming. Of, laat ik het anders formuleren: 'Putin vind het juist heel fijn dat het steeds warmer wordt in de wereld. Want de noordpool smelt en dan kunnen daar beter boten varen en daar verdienen de Russen veel geld mee. Ze kunnen dan ook de Noordpool commercieel exploiteren, en dat is Putin's grote project. "
Jinek: "is dat de reden dat hij niet geprobeerd heeft die branden te stopen?"
Sauer: " Jaaah,  eh … in principe laten ze die branden gewoon branden..."

Wat een gemene framing ! Zelden zo meegemaakt.

Wie in deze wereld zou er nu blij kunnen zijn met Global Warming?
Putin zeker al niet , want Rusland heeft voor honderden jaren olie en gas in de grond, maar  zal die niet kunnen verkopen, omdat we geen CO2 meer in de atmosfeer mogen brengen.
Voor de komende jaren is er nog geen alternatief, en  moeten we heel blij zijn met Russisch gas.
Het is dàt of kou lijden.Volgens The Guardian brandt 3 miljoen hectare. Dat is 1/6 deel van 1% van het land. In Nederland is dat naar verhouding een brand van 7 x 10 km.

                           ---------------------------------------------------


De burger-protesten in Moskou.

Voor de vijftigste keer werd er gesuggereerd dat het 'regime' van Putin nu toch echt  in problemen kwam  door al die ontevreden burgers.

De onvermijdelijke Derk Sauer deed verslag:

"" Als een nieuwe partij aan de verkiezingen deel wil nemen, dan moet hij een aantal handtekeningen kunnen tonen.  Er waren ongeveer 11 nieuwe partijtjes die kritisch zijn op Putin, en hun handtekeningen werden afgekeurd.  Ze mochten dus niet mee doen aan de verkiezingen. 
Toen kwamen de mensen op straat om daar tegen te protesteren.
En ze willen voortaan elke zaterdag op straat komen, want ze zijn ontevreden.
Putin laat die demonstraties niet toe, want hij wil een opstand zoals in Kiev in de kiem smoren. "

Sauer liegt.

(1) Wat Sauer niet zegt, maar we wel bij de Duran hoorden is dat de Voorzitter van de Kiescommissie, mevrouw  Ella Pamfilova   een oud minister onder Yeltsin, een 'liberal' en een track record heeft in Human Rights.  Ze pleitte voor een gevangen schrijver, en ze was erg kritisch op een extreme jongerenbeweging ( Nashi)  die  nogal met Putin dweepten.

Het is onwaarschijnlijk dat zij zou liegen  om heel kleine aspirant oppositiepartijtjes die in de gemeenteraad willen, buiten de deur te houden.

 
Ella Pamfilova;  Zij besloot dat die partijtjes niet aan de verkiezingen mee mochten doen.

(2)   De demonstraties waren aanvankelijk op plaatsen waarvoor een  toestemming was aangevraagd en verkregen. Niks aan de hand.
Maar wat Sauer niet zegt is dat de bekende oproerkraaier Navalny  de protesten naar zich toe heeft getrokken.   Hij is gaan demonstreren op Tverskaya Chaussee, de drukste verkeersader van Moskou.  Uiteraard kreeg hij daar geen toestemming voor. en uiteraard werden die demonstranten dus opgepakt en verwijderd.

Ik weet niet hoe veel demonstranten er waren, maar het hoogste cijfer dat genoemd werd was 20.000
Moskou heeft 12 miljoen inwoners. Eén zesde van 1% van de bevolking van Moskou was op de been.


JV.

UPDATE: 3 aug.

Joost Bosman ( correspondent voor AD in Moskou)  werd gearresteerd.
"As buitenlandse journalist?  Maar zijn pers-kaart voorkomt dat toch ? "

Joost: 
,,De demonstratie was een stuk minder groot dan vorige week en er waren maximaal 200 tot 300 mensen.” Ineens voerde de ME charges uit in de in het noorden van Moskou gelegen Petrovkastraat, waar Bosman stond. De AD-correspondent werd daarbij gearresteerd. ,,Ik riep nog dat ik journalist ben en dat ik mijn accreditatie in mijn zak had. Ik heb deze toen laten zien, maar moest toch het busje in.”

Dus je had jouw pers kaart niet zichtbaar om hangen, Joost?
"Ik had hem af gedaan. "

Goed bekeken, Joost.
Want een artikel waarin staat dat er 200 tot 300 demonstranten zijn in Moskou ( 12.000.0000 inwoners)  haalt natuurlijk de krant nooit.  Maarnu je 'gearresteerd bent'  heb je wèl een artikel.  Proficiat Joost !
JV.

8 opmerkingen:

 1. Het blijft een vreemde zaak, dat verdwenen artikel van de auteur Sarz bij de Saker. De link die Jan geeft reproduceert slechts het eerste gedeelte. Er werden nogal wat namen genoemd en achtergronden.

  Extraordinary claims require extra ordinary evidence, maar zonder terugzoeken is fact-checken onmogelijk. geworden. Hopelijk kan iemand het nog in een of ander archief terugvinden, want ook als er onwaarheden in zouden staan is het belangrijk dat feitelijk te ontzenuwen en te kijken of het gewoon een foutje, of kwalijke laster is. Ik kan ook geen blog of artikelen van die meneer Sarz vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig heb ik de hele text toch nog kunnen vinden!

  https://thefallingdarkness.com/who-is-donald-trump-really-and-why-are-they-bringing-him-down/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, dit is geen klein bier, maar is het de moeite om deze text te vertalen voor dit of jouw blog?

   Het zou de Saker sieren als hij een reden zou geven waarom dit artikel verdwenen is. Ik heb het in elk geval in word gecopy-pasted, zodat het ten alle tijde bewaard zal blijven.

   Verwijderen
  2. Rootman,

   Ik heb het op mijn blog 'bewaard'.

   Verwijderen
 3. Vanaf 50 sec. de provocaties van de "demonstranten":
  https://www.1tv.ru/news/issue/2019-08-01/21:00#10

  Frankrijk: 23 demonstranten hebben oog verloren
  Rusland: 0 demonstranten hebben oog verloren

  Aan wie besteden NOS/NPO/Jinek etc. meeste aandacht? Welk regime/regering is repressief

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blik,

   wat ik nog vergeten was te schrijven: Volgens Mercouris zijn die demonstranten in Moskou een seert wilde Antifa figuren. Extremisten.

   Verwijderen
  2. Je ziet zelf op die beelden wat voor een figuren het zijn. Zo doorzichtig. En ondertussen alle staatsjournalisten in koor huilie huilie doen. Afgang.

   Verwijderen
 4. Trouwens: heeft de Nederlandse regering al hulp aangeboden? Wat blusvliegtuigjes erbij, kan wellicht goed helpen, plus een mooi gebaar. Gebied zo groot als Belgie in de fik, met dreiging dat de turflaag gaat fikken.

  BeantwoordenVerwijderen