maandag 19 april 2021

Pluijm: "Het gaat niet alleen om poen; het gaat om het levenswerk van mensen"

Commentaar Blik op NOS-journaal onderaan.

Met dank aan Joop voor de link.

Het verhaal van René Pluijm. Over zijn aanhouding. Die was met onnodig en met excessief veel geweld. Zijn behandeling door de agenten (die was goed). 

Hij wil niet geloven dat Rutte het slecht met ons voor zou hebben, maar snapt echt niet wat er nou aan de hand is.

Hij serveert dus dagelijks een "aangekleed frietje". Met  Irish stew. Of met Rendang. Of tacos. Elke dag een ander thema. Daarbij kunnen mensen op een stoel zitten. En soms ook binnen aan een tafel.

"Het gaat niet alleen om poen; het gaat om het levenswerk van mensen". Luister en kijk zelf naar het gesprek van de week, tussen de René Pluijm en de BPOC (de buitenparlementaire onderzoeks commissie). Zie ook ons eerste artikel over de aanhouding. En onze fotoreportage van gisteren, zondag 18-4-2021 vanuit IJmuiden.


René Oluijm: "Ik zou willen dat de eenzijdigheid zou stoppen bij de Beau's en de Op1's. Altijd maar weer de Gommersen, de Osterhousen. En als dan een keer Wybren van Haga er is dan wordt hij door drie man plus de gastheer aangevallen zonder dat hij zijn verhaal kan doen."

"Waar blijft Koninklijke Horeca Nederland...? Waarom blijven ze buigen?"

Ook zijn collega's spreekt hij aan. "Waar blijft iedereen? Ron Blauw, Herman de Blijker. Sta op. Kom op."

René: "Heel belangrijk: laten wij in dialoog blijven. Ik ben wars van schelden. Ik heb een mening. Die staat mogelijk haaks op die van de meerderheid. Ik nodig iedereen uit hier bij een kop koffie er over te praten. Overtuig me van mijn ongelijk."

Commentaar Blik op NOS-journaal

Er zijn momenten dat genoeg = genoeg. Dat moment is in vele sectoren en voor veel mensen al lang en lang bereikt. Maar enkel omdat mensen liever meebuigen dan de rug recht houden, kan het doorgaan. Dan kan een Premier vertellen dat je wel mag juichen maar niet te hard. Om daarna het stadion helemaal te sluiten. Zonder dat er ooit iemand ziek is geworden in een stadion. Dan kunnen ouders zich dus laten manipuleren een nasale penetratie bij hun kinderen toe te laten omdat de broer van een zus, van een nicht, van een klasgenootje positief getest was. Eerst wel vijf dagen in quarantaine sowieso. Zonder dat er ooit een kind op school gestorven is aan griep of Covid.

Misschien denkt u als lezer, maar je moet je toch aan de regels houden? We hoeven hopelijk geen geschiedenisles te geven om duidelijk te maken dat het een (morele) plicht kan zijn om je juist niet helemaal aan de regels te houden. Deze mensen, René Pluijm en zijn team, kunnen net aan de huur betalen. Die hebben al tijden geen gewoon inkomen meer. Stel jij bent vrachtwagenchauffeur, journalist, politicus of burgemeester. En je hebt al verplicht een half jaar thuis moeten zitten. En misschien heb je wel of niet 700 Euro toegeworpen gekregen uit de staatsruif. En dan moet je je huur betalen, je verzekeringen, je belastingen, je supermarktuitgaven, boeken voor je kinderen, de kapper, je auto, een cadeautje voor je vrouw voor haar verjaardag... Of je wordt verder gefrustreerd. Je mag als journalist / politicus nog wel praten, maar niet meer de klinkers a, o, en u want die stoten te veel aerosolen uit. Of je bent ballerina, maar je mag niet meer op je tenen lopen (te veel kans op hospitaal-belasting). En zo kunnen we doorgaan. Het keurslijf waar de horeca in gedwongen wordt momenteel is niet normaal, en is niet acceptabel. Horeca = gastvrijheidschap. Het zijn geen eenvoudige voedselverkopers. Dan kun je naar de Sligro. Het zijn gastheren. Dat mag en kan je ze niet zomaar afnemer. Zoals je de burgemeester en de journalist niet kunt forceren geen a, o en u meer te gebruiken.

Is het dan niet fantastisch dat je een René Pluijm hebt die probeert rond die regels, zonder een beroep op de ruif, probeert zijn ding te doen? Ja, op het randje van de (belachelijke) regels, maar is het niet ruim binnen het moreel verantwoorde? Hoe moreel verantwoord zijn die regels als ze gesanctioneerd moeten worden met een dwangstraf van een astronomische 4000 Euro? Waarom staan er sowieso zware straffen op alles? Diep en diep respect voor Pluijm en zijn team, dat kan niet genoeg herhaald worden, dat zij in de haven van IJmuiden wel op een moreel kompas varen.

19 opmerkingen:

 1. Bij mij in het dorp stond aan de rand van de parkeerplaats van de middelbare school dit bord:

  "Hier luisteren ze voor geen meter,
  laat staan anderhalve".

  Dit geeft de mens weer moed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit mag best herhaald worden

  René: "Heel belangrijk: laten wij in dialoog blijven. Ik ben wars van schelden. Ik heb een mening. Die staat mogelijk haaks op die van de meerderheid. Ik nodig iedereen uit hier bij een kop koffie er over te praten. Overtuig me van mijn ongelijk."

  In mijn optiek gaan mensen de discussie niet meer aan uit angst dat ze er achter komen dat ze al een jaar een luchtkasteel aan het bouwen zijn, maar dat niet tegen zichzelf willen erkennen. Dit heet ook wel ‘kwade trouw’.  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iemand handelt te kwader trouw als hij weet of redelijkerwijs behoort te weten/vermoeden dat de handeling niet rechtmatig of oneerlijk is.

   Verwijderen
  2. Dat gezegd hebbende: Pluijm lijkt me een aardige vent om een keertje een bakje koffie mee te drinken.

   Medestanders, middenstanders, verenigt U

   Verwijderen
 3. Ik verbaas me over de weinige reacties hier op dit onderwerp.

  Hier interview Pluijm zojuist op NH:

  https://fb.watch/4_l4Ssfrwc/

  "Dit beleid (met Rutte's dwangmaatregelen, red.) kan zo niet doorgaan. Hoop dat ondernemers opstaan. Op zijn vroegst zaterdag weer open. Klap gehad."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel foutmeldingen vanochtend. Belette mij in ieder geval om veelvuldig te reageren.

   Nu weer gefixt geloof ik

   Verwijderen
  2. ‘ Waarom staan er sowieso zware straffen op alles?’

   Omdat anders niemand zich meer aan de maatregelen zou houden

   Spreekt boekdelen..

   Verwijderen
 4. [Ik heb een mening. Die staat mogelijk haaks op die van de meerderheid. Ik nodig iedereen uit hier bij een kop koffie er over te praten.]

  Dat lukt dus niet meer, in het verziekte klimaat. Men wil alleen maar het eigen gelijk horen en als je dat niet doet, word je direct weggezet als Wappie, al dan niet met virus ervoor. Ik heb maandenlang papieren lopen uitdelen voor de Appie en Jumbo, waar veel mensen samenkomen. Af en toe een reactie, met of zonder discussie. Sommigen belden dan de politie, die dreigde de boel in beslag te nemen onder de noemer "opruiing". Na 2 waarschuwingen ermee gestopt. Mijn alternatief was de hele oplage van de msmm op te kopen en die voor de winkels te verscheuren met daarbij een bordje: Ik vernietig nepnieuws. Werkt ook niet en werd een dure kwestie.

  Ik ben onderhand uitgeput.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bouke van de Vrugt is een opgefokte getatoeëerde rapper van de videoclip ‘Kom in Opstand’ Deze bevat veel rebelse symboliek: een omgekeerde Nederlandse vlag (blauw, wit rood, in plaats van rood, wit blauw), Guy Fawkes-maskers en een galg.

  Geen idee waar die flap daar op doelt maar hij mag wel oppassen, want toen hij via sociale media opperde om PVV leider Geert Wilders o.a. een nekschot te geven, trok hij zijn keutel snel in toen Wilders bekend maakte om hem daarmee voor de rechter te slepen. Deze Bauke is ook te zien met die video van die horeca ondernemer arrestatie met YouTube videoaccount kafka. Op Twitter is hij al verwijderd maar gaat nu verder onder nieuw account K.A.F.K.A.
  Hij is een oproerdraaier en het zal mij niets verbazen dat hij binnenkort in een busje wordt afgevoerd. Oproepen tot opstand is bij wet verboden.
  Blik had deze post van mij eerder verwijderd.
  Maar ik laat hem even weten dat hij mij niet weg krijgt.
  Jammer maar weer Blik

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een van de beste, zo niet de allerbeste voordracht van dr. Vernon Coleman.
  "Wantrouw de Overheid, vermijd Mainstream media en vecht tegen leugens".

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waanzinnige proef om met testbewijzen toegang te krijgen tot "leuke dingen" gaat, vwb de "Efteling" niet door. Het volk wordt wijzer. Dus met alle maatregelen, maar zonder het tonen van een negatieve testuitslag. Wegens te weinig aanmeldingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. '#MH17 Het is definitief! Rechter bepaalt dat advocaten van Pulatov GEEN toegang krijgen tot 18 containers met wrakstukken. Containers blijven gesloten. Advocaten moeten het doen met reconstructie op vliegbasis Gilze-Rijen en handjevol wrakstukken dat daar los staat opgesteld.'

  https://twitter.com/beek38/status/1385198398542864385

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "#MH17 Ik weet het nu vrijwel zeker. Pulatov gaat de rechtszaak verliezen. Niet in laatste plaats door geblunder van zijn advocaten. Die had meteen vol moeten inzetten op onderzoek beeld- en audiomateriaal. Legio aanknopingspunten voor manipulaties SBU. Nu zijn ze te laat."

  2:01 p.m. · 22 apr. 2021

  https://twitter.com/beek38/status/1385202026783649793

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "#MH17 Precies wat ik dacht. Rechter bepaalt dat advocaten GEEN onderzoek mogen doen naar manipulatie van afgeluisterde gesprekken van de rebellen. Dit onder meer omdat ze niet met aannemelijke manipulatiehypothese zijn gekomen. Maar taps zijn nep!"

   https://twitter.com/beek38/status/1385200961652760579

   Verwijderen
  2. "#MH17 Ik weet het nu vrijwel zeker. Pulatov gaat de rechtszaak verliezen. Niet in laatste plaats door geblunder van zijn advocaten. Die had meteen vol moeten inzetten op onderzoek beeld- en audiomateriaal. Legio aanknopingspunten voor manipulaties SBU. Nu zijn ze te laat."

   https://twitter.com/beek38/status/1385200961652760579

   Verwijderen
  3. Na Artikel 57, Lid 2, van de Rijkswet Onderzoeksraad voor Veiligheid, kan het boek over MH-17 worden gesloten.

   Verwijderen