zondag 25 juni 2023

Waar is Putin mee bezig? (deel zoveel)

Gisteren was een interessante dag. Veel mensen zijn los gegaan op Prigozjin. Sott Ritter is er daar één van, met een hele formele analyse, hem een outlaw noemende. Kan allemaal wel wezen maar is het niet veel interessanter en belangrijker om het over Putin en Shoigu te hebben?

Fact of the matter

Anderen zagen door over het feit dat de CIA op de hoogte geweest zou zijn. Who cares? Om daar de insinuatie aan toe te voegen dat Prigoshin voor hen aan het werk was. Het lijken ons rookgordijnen. Fact of the matter is dat Putin nu Wagner geëlimineerd heeft, de vechteenheid die het ogenschijnlijk onneembare bastion Bachmut heeft veroverd. De vechteenheid die heel veel voor Rusland heeft gedaan in Syrië en Afrika. Een eenheid vol lef, professionalisme en bovenal hart voor Rusland. Prigoshin heeft maandenlang getracht Putin en Shoigu te overtuigen om meer te doen, maar deze elite, waarvan Shoigu een schoonzoon heeft die vanachter een cocktail op de Emiraten pro-Oekraïne geluiden de wereld inslingert.

0 op request

Een groot deel van de bevolking -en het leger- staat aan de kant van Prigoshin, of heeft in ieder geval sympathie voor de man en zijn Wagner. Het is niet toevallig dat Wagner op kon rukken tot op enkele honderden kilometers van Moskou, en dat de Kadyrov mannen juist tegengewerkt werden. Shoigu, was gisteren, en ook vandaag, in geen velde of wege te bekennen. Is deze man nog wel handhaafbaar? Prigozhin heeft vele kantjes brief geschreven aan Putin met verbeterpunten, of kritiek, zoals je wilt, maar kreeg continu 0 op het request. Waar is Putin mee bezig? Hoe kan het dat Putin dit zo uit de hand heeft laten lopen? Is het hooghartigheid van Putin? En hoe gaat het met Prigozhin aflopen? De torn van Putin over je heen hebben, kan slecht voor de gezondheid zijn.

Zwarte bladzijde

Ondertussen is het op de Russische tv business as usual, terwijl een gedempt programma zonder vrolijkheden wellicht passender zou zijn. Hoeveel vliegtuigen en helicopters hebben Wagner en het Russische leger uit de lucht geschoten? Hoeveel Russische piloten zijn gisteren om het leven gekomen door Russisch vuur? Meer dan een handvol. Een zwarte bladzijde, hoe dan ook.

3 opmerkingen:

  1. Waar is Poetin mee bezig?
    De KGB kolonel is in ieder geval weer als winnaar uit het gevecht gekomen. De hele wereld heeft kunnen zien dat het leger, de instituties en de politiek pal achter Poetin staan.
    Poetin en de legertop zijn nu van die schreeuwlelijk af die blijkbaar zelf veel meer macht wilde hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mij is tot nu toe niet niet duidelijk geworden welk concreet doel Prigozhin voor ogen had en hoe hij dat wilde bereiken. Was hij daadwerkelijk uit op een greep naar de macht? Verwachte hij steun uit de hoek van strijdkrachten en inlichtingendiensten? Werd hij daarbij gemanipuleerd door NAVO kringen of de 5e kolonne van Russische Atlantici? Vragen, vragen. Goed dat het tumult tot dusver met een minimum aan geweld tot bedaren is gebracht. Kan me niet aan de indruk onttrekken dat de neocons en hun lakeien graag een martelaar en splijtzwam van Prigozhin hadden gemaakt. Poetin is in ieder geval niet in die valkuil gestapt. Goed bezig dus, lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat als na het morren van Prigo de Amerikanen een kans zagen Putin onderuit le halen door middel van een burgeroorlog.
    hem hiervoor dik miljarden betalen en voila. Maidan 2.0
    Prigo maakt deal met Putin en wordt verbannen naar Wit Rusland voor buitenwereld. Prigo maakt zich op om met zijn groep om Kiev in te nemen, die 100 km is de helft van zijn proef mars theater naar Moskou.

    BeantwoordenVerwijderen