donderdag 8 december 2016

Twee kleine ongelukjes in Irak: 18 Seconden bij de NOS

Gelukkig hebben wij de Russische tv nog, want bij de NOS met 18 seconden , vanaf minuut 13:05, moet je zelf gissen hoe het verhaal in elkaar zit. Trouwens wel goed van de NOS dat ze in ieder geval melding hebben gemaakt van de bommen op "Kaim" of "El Kaim". Maar we schakelden naar de Russen, en daar kregen we wel de rest van het verhaal boven water.

Russisch nieuws over Irak

Wat blijkt, er zijn vandaag niet één, maar twee "incidentjes" geweest in Irak. Het eerste incidentje betreft een aanval van de door de VS geleide coalitie op een ziekenhuis in Mosul. De Amerikanen hebben de kill-vlucht toegegeven (gelijk aan het begin, minuut 00:05) en verklaard dat volgens hun er terroristen in zaten. Over het aantal slachtoffers zijn nog geen cijfers beschikbaar. Daarna gaat het Russische nieuws naar de aanval op "El Kaim" waar volgens het Russische nieuws, volgens de ene bron 70 en volgens de lokale autoriteiten 100 mensen het leven lieten. Veel kinderen en vrouwen komen om. Een Spaanse bron spreekt van 19 kinderen. De aanval kwam vanuit de lucht en kan daarmee enkel uitgevoerd zijn door de luchtmacht van Irak of van de Westerse coalitie. De aanval kwam terecht op een winkelgebied. Verder wordt melding gemaakt van een aanval van de Westerse coalitie op een plek in een Syrische provincie in Irak waarbij 18 burgers om kwamen en waarbij de Russen een klacht hebben uitgesproken en dat aanvallen op burgerwijken onacceptabel zijn.

Vervolg Russisch nieuws over Aleppo

Dan, we zijn nu bij minuut 00:50, gaat het Russische nieuws verder met Aleppo. 90% van het Oosten van Aleppo wordt weer door de regering gecontroleerd. De opmars gaat door. Het leger verkrapt de ring om de "terroristov" (1:04). De leden van Al Nusra hebben getracht een deal te sluiten om de stad te mogen verlaten via de Castello-weg. Daar waar de weg voor de opstandelingen geblokkeerd is bevinden zich mogelijk Amerikaanse militaire adviseurs (1:20). Washington is met spoed bezig hun evacuatie te regelen.

Burgers keren terug naar hun huizen in Oost Aleppo

Mensen keren terug naar de bevrijde delen van Oost Aleppo om hun huizen weer op te gaan bouwen. Op 1:40 zijn de beelden te zien van de groene autobussen die de burgers vervoeren. De belangrijkste verkeersader, de Castelloweg, is weer open voor gebruik (1:45)! Dan komt de buschauffeur aan het woord (1:50): "Wij werken van 6 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds. Als het moet werken we de klok rond. Er zijn heel veel passagiers. Elke 5 minuten gaat er een nieuwe bus. Het is een niet te beschrijven gevoel. We rijden weer over de wegen van Oost Aleppo."

"Eidelijk weer thuis"

Op 2:12, de jonge vrouw: "God zij dank, eindelijk weer thuis. Vijf jaar woonde ik in een andere wijk en nu ga ik hier elke dag heen om mijn huis weer op te bouwen. Ik kan niet wachten tot het klaar is om definitief terug te komen."

"Hulp voor Syrie van Rusland"

Op 2:24 komt de truck in beeld met de vlaggen van Syrie en Rusland en de tekst "Hulp voor Syrie van Rusland". De beelden die de NOS nog nooit getoond heeft, spreken voor zich: Warme kleren, voedingsmiddelen. Twee ton: suiker, zonnebloem olie, conserven, 200 dekens. "De mensen zijn Rusland erg dankbaar voor de hulp".

Russen ontmijnen.

Op 3:15 zijn de Russische mineurs te zien. "Het werk is zwaar in alle opzichten, alleen de uitrusting weegt al 18 kilo", vertelt de correspondent. (De Russen hebben in tegenstelling tot de Nederlandse staatstelevisie, wel corrspondenten in Syrië). Op 4:10: De opstandelingen hebben alles bemijnd: Moskeeën, scholen, huizen, ziekenhuizen... Op 4:40 wordt de grafitti van de opstandelingen verwijderd.

Ere-onderscheidingen voor Russiche helden

De omgekomen 2 vrouwelijke medici krijgen (postuum) ere onderscheidingen. Dit geldt ook voor de omgekomen militaire commandant en voor de zwaar gewond geraakte kinderarts.

Dit was het Russische nieuws. Heel andere benadering dan het NOS-journaal, toch? Laat in de comments weten wat je er van vindt. Is het uitschrijven van "Het Russische NOS-journaal" op deze manier nuttig? En ooh ja, we herinneren eraan dat Mark Rutte in Stand.nl vandaag uitsprak dat hij de rol van de Russen in Aleppo "niet constructief" vindt.

6 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat valt er nog te zeggen van het NOS Journaal. Men is het pad ingeslagen van de anti-Russische NAVO propaganda, dus daar is elke uitzending van doortrokken. Soms schaamteloos opzichtig, soms meer onderhuids, maar altijd gericht op perceptiemanagement in plaats van informatievoorziening.

  Vandaag was ook een in Nederland verblijvende Syrische vluchteling aan het woord in het NAVOjournaal. Hij presenteerde zichzelf als een onverschrokken hulpverlener, gevlucht voor Assad die hij met een revolutie had willen verdrijven. Hij vertelde daarbij dertig procent van zijn vrienden en kennissen te hebben verloren. Maar hulpverleners verlenen hulp en revolutionairen maken revolutie. Wie was deze vluchteling werkelijk? Een gevluchte Witte Helm, of een lid van één van die talloze door het Westen gesteunde revolutionaire/extremistische strijdgroepen die de democratisch gekozen Assad met geweld wilden verdrijven. DE NOS laat het in het midden. Wat blijft hangen is het verhaal van Assad die hulpverleners om zeep helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat de NOS/MSM doet t.a.v Rusland/Syrië is niets anders dan oorlog voeren. Een oorlog voor de harten en de zielen van de inwoners van ons land. Dat heet propaganda.

  Het rare is dat we positief moeten denken over terroristen die kinderen hun hoofd afhakken, mensen levend verbranden, organen uit mensen eten.

  Heel raar als je daar als "journalist" positief over moet zijn. Een getrainde huurling moet je rebel of activist noemen. Je moet 7 maanden lang melden dat Rusland het laatste ziekenhuis in Aleppo heeft gebombardeerd. En als je dan vraagt om welk ziekenhuis het gaat, dan heb je daar geen antwoord op. etc etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan begrijpen dat George Orwell op een gegeven moment ontslag genomen heeft bij de BBC. Dag in dag uit moest hij leugens vertellen. Ik kan ook slecht tegen die propaganda.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dear President Putin,
  http://dearputin.com/

  Voor ieder die er behoefte aan heeft kan de brief ondertekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Overduidelijk dat de NOS worthy en unworthy victims kent

  Mh17 worthy
  Vliegtuig in Egypte unworthy
  Bana (die niet eens bestaat) worthy
  Kind uit Mosul unworthy
  Charlie Hebdo worthy
  RTS unworthy
  911 worthy
  911 1973 unworthy
  Pol pot worthy
  Oost Timor unworthy

  Enz

  Pilger legt het hier uit

  https://m.youtube.com/watch?v=TlF0KUqMhpM

  BeantwoordenVerwijderen