maandag 19 augustus 2019

Putin en Macron in gesprek. Westerse hegemonie is onzeker geworden...


Vandaag gaven Putin en Macron een 44 min. durend interview.

Hier ontvangt  Macron premier May in Bregancon.

Op het Fort van Brégancon, tussen Marseille en Cannes,  spreken ze met elkaar. Ook omdat  binnenkort de G7  wordt gehouden.
Macron zal daar wellicht voorstellen om Rusland weer toe te laten : van de G7 weer naar de G8.

Het was een gesprek met de pers in vriendschappelijke sfeer.

Eén zin van Macron viel me wel op:

Op min 27 zei hij:
Europa moet zijn Soevereiniteit overdenken.
Europa heeft zijn bondgenoten in de wereld.  
De Westerse Hegemonie staat ter discussie, en Europa moet het verstandig spelen  , dus is de dialoog tussen EU en Rusland belangrijk, zodat de EU weer een rol van betekenis speelt in de wereld.
 
Hier zegt Macron volgens mij ( een vrije interpretatie van mijzelf ) :
de huidige Hegemon, Amerika, zal straks geen baas meer zijn. We moeten er nu over denken of we niet bij Rusland-China  ( en al die anderen) gaan aansluiten. Doen we dat niet, tellen we straks ook niet meer mee.  Dan zitten we in het kamp  van de verliezers.
 
Hier het interview zoals ik dat vrij globaal noteerde:
 
 
Macron: We zijn in contact met Trump en Rohani.  We gaan spreken over de Oekraïne.
Mijnheer Putin had gesprekken met Zelensky.
We willen werken zoals we destijds in Normandië deden.
We zijn bezorgd over Syrië. 
Binnenkort is er de G7 top.  We doen hier wat pre-overleg.   We gaan spreken over ontwapening. Over INF.  De toekomst van Europese veiligheid.  Ook over het Klimaat gaan we spreken.  Rusland heeft het Parijs klimaat verdrag onderschreven.  Heel belangrijk.
Rusland hoort bij Europa.  Een Europa van Lissabon tot Wladiwostok.  Ik denk aan Dostojewsky.
5 min,
Wij deden ons best om Rusland weer in  de Europese Raad te krijgen, en dat is gelukt.
Dank U beste Vladimir, dat U naar Bregancon kwam.
 
Putin:
Dank voor uw uitnodiging.  Het is hier prachtig.  U ziet hoe galant de heer Macron is:  wij Russen mogen in de schaduw zitten, maar zijn mensen moeten in de zon zitten!
De handel tussen Fr en Ru is beter geworden.  Frankrijk  heeft 500  bedrijven die in Rusland werken. Ze investeren 17 miljard $ in Rusland.
Niet wij zijn uit het INF gestapt.  We hebben zorgen over militarisering van de ruimte.  We willen weten waar Fr staat.
10 min.
Als de VS door gaat met haar plannen, zullen wij ook raketten  plaatsen. ( VS ‘afweer’-raketten in Roemenië en Polen, vermoedelijk.  JV)
Ook gaan we regionale conflicten bespreken. Oekraïne. Syrië.  Vóór het akkoord in Sotchi over Idlib waren er minder terroristen dan nu.  Ze voelen zich daar nu veilig.  Niet goed.
Libië: we willen daar nationale verzoening . 
We apprecieëren Fr’s hulp om ons weer in de Raad van Europa te brengen.
Volgend jaar gaan we  270 activiteiten organiseren in alle grote  franse steden:  ‘Moscow- Seasons’ heet dat. Manifestaties, mens tot mens contacten.
 
Vraag:  Mr Macron,  Heeft U eisen als U in gesprek gaat ( volgens het ‘Normandië formaat’)  met de heer Putin,  over Oekraïne bijvoorbeeld ?
Macron:   We zijn bezorgd over de humanitaire problemen in Oekraïne, en Rusland is daar een regionale grootmacht.
15 min
Putin:  in 2016 hebben we een compromis gemaakt.  Wet voor speciale status voor Donbass. 
Compromis -oplossing gemaakt destijds met Poroshenko.
Laat dat nu maar gebeuren.  Is nog niet uitgevoerd.
Er is geen alternatief voor de ‘Normandie-formaat’ gesprekken.   
 
Vraag:  aan Putin:  Zie U Macron als een betere partner dan in de voorgaande jaren?
Aan Macron:  Is Putin wel democratisch genoeg?
 
Putin:  Fr was altijd een belangrijk partner. Wee waren allies in 40-45. Volgend jaar  komt Macron naar ons.
Fr. Heeft kernwapens, en praat mee.   500 Franse bedrijven in Rusland ! Dat is belangrijk !  Raad van Europa:  belangrijk.
20 min.
Macron:   Ja, we hebben zorgen over zaken als Syrië.  Maar stel dat wij Fransen ons hadden afgekeerd van Rusland.  Zou dat goed zijn geweest?  Nee natuurlijk.
We moeten goede relaties hebben tussen Ru en EU.  Enkele maanden geleden was dat nog niet zo goed. 
Wie deze contacten af keurt is niet verstandig.  In de tijd van Catherine de Grote hadden onze schrijvers veel contacten met haar en Rusland.
25 min.
We zijn beide grote landen, en we hebben vaak gelijke ideeën, en onze soldaten hebben vaak aan dezelfde kant gevochten.  We zullen niet al onze problemen kunnen oplossen.
Rusland had altijd speciale relaties met Het Westen. Wij zijn een deel van de Westerse Wereld.
Minuut 27:   Europa moet zijn Soevereiniteit overdenken.
Europa heeft zijn bondgenoten in de wereld.  
De Westerse Hegemonie staat ter discussie, en Europa moet het verstandig spelen  , dus is de dialoog tussen EU en Rusland belangrijk, zodat de EU weer een rol van betekenis speelt in de wereld.
Putin:  Er is nu een G7.  Er is geen G8 meer.  ( Rusland is er uit gezet. JV)
De G7 zijn  welkom. Maar we hebben meer keuzes. Er is een G20.   Er is China.  Er zijn groepen die voor 90% van de wereld-economie staan.
We zitten in BRICS,  in de Shanghai Cooperation.
Ik wil ook wel iets zeggen over Climate Change. 
30 min.
We hebben ‘Klimaa-Parijs’ gesteund en streven naar een transformatie van de Russische economie.  Heel belangrijk voor Rusland.  Denk aan de bosbranden. Aan de record temperaturen.
Vraag:  Macron sprak over een Europa van Lissabon tot Vladiwostok.
Putin:  De term ‘Lissabon tot Wladiwostok’ was een idee van generaal de Gaulle, niet van ons Russen.     We willen dat doel van een groot Europa wel nastreven
Wat betreft G7 of G8:  wij wijzen geen enkel contact af.
Macron:  In de relatie in Oekraïne nu het belangrijkste.  Ik denk dat Rusland weer bij de G7 moet, en dat het dus weer een G8 moet worden.
35 min.
We moeten samen aan Veiligheid werken, een vertrouwen. Moeten nieuwe formats en platformen vinden.
Laatste vraag:   Tijdens de Moscow demonstraties werden velen gearresteerd.  Dan is er nog een nucleair ongeluk in Siberie.  Wat vindt U beiden?
Putin:  Het incident was in  Noord Rusland. Er is geen serieuze  toename van radioactiviteit.  Helaas wel doden.   
Wat betreft de street -riots.   In sept.  zijn verkiezingen, vooral Moscow. Bij de vorige verkiezingen:  111 mensen mochten zich niet registreren.    Dit jaar zijn  57 mensen geweigerd.  Een aantal handtekeningen waren vervalst volgens de deskundigen en verantwoordelijken. 
We hebben kandidaten die van de rechter gelijk kregen, en die hebben zich wel kunnen registreren.
Onze mensen hebben het recht op protesteren. De autoriteiten moeten die gelegenheid bieden.  Maar ze mogen niet op geweld uitlopen.  Dan moeten ze voor de rechter verschijnen.  In Frankrijk zien we ook gewelddadigheden, en 11 doden.  We willen dat niet in Moscow.
Alles moet bij ons binnen de wet blijven.
40 min.
Macron:  pres. Putin heeft gelijk.  Maar van belang is wel: als je ergens een ratificatie ondertekent , dan moet je die navolgen:  vrijheid van speech, vrijheid van protesteren.  Moscow moet dat dus ook honoreren.
Ja, in Fr waren doden en gewonden.   Maar we deden altijd wat in de wet stond.
Iedereen die kandidaat wilde worden tijdens de EU  verkiezingen, kon dat worden.
Putin:  Dat is ook wat wij doen: in juli en augustus.   Wie de vergunning vroeg om te demonstreren, kreeg die, en er waren geen incidenten.
 
44 min:  EINDE.  We gaan nu aan de slag.  Dank U,


UPDATE.

Op 21 aug verscheen er een artikel over deze persconferentie op de NRC, van Michel Kerres.

Hij schrijft het volgende, en geeft met   "... " aan dat hij Macron citeert:

Macron nodigde Poetin niet uit voor de G7 van dit weekend, maar sprak wel gloedvol over wijzigingen in de internationale orde en de rol van Rusland daarbij. „Onze internationale orde beleeft absoluut een historisch moment. Ons multilateralisme ligt onder vuur. We moeten die orde opnieuw samenstellen. Dat is de kern van de discussies op de G7 en staat vandaag centraal. In dat raamwerk staat de relatie tussen Frankrijk en Rusland en de relatie tussen Rusland en de Europese Unie centraal.”
 

UPDATE 2:  https://www.youtube.com/watch?v=TdkHGF05E1U


Macron Sucks Up To Putin During Meeting, As He Trashes Trump


Op de Duran wordt deze persconfferentie ook besproken. Men vergelijkt het met
2014, toen Hollande ( Fr) nog zei dat Putin zou worden aangeklaagd voor oorlogsmisdaden : de Krim.



UPDATE 3: https://www.rt.com/op-ed/466882-macron-putin-meeting-france/

John Laughland op RT:

President Macron went further, even saying that the main problem in the world is no longer Russia but instead the United States. You have to read between the lines but here is the key quote:
I would like to say that today the world is living through a historical moment; the multilateral approach is often criticized, and we should think about ways to rebuild this world and this order. This means we should look for new cooperation mechanisms that will be useful to all of us. In this case, in this context, our bilateral relations as well as relations between Russia and the European Union play a key and determinative role. I am thinking about everything that has happened over the past few decades, what has managed to drive us apart. I know that Russia is a European country in its heart of hearts. And we believe in a Europe that spreads from Lisbon to Vladivostok.

[…….]
Instead of the hostility to Russia on which the transatlantic relationship is based, Macron calledfor a new “architecture of security and confidence” between the EU and Russia. It is difficult to think of a more dramatic U-turn in foreign policy than this, the relations between the EU and Russia having been, on the contrary, based until now on open declarations of hostility from the EU side. Only in March, the European Parliament voted on a resolution which said that Russia ‘can no longer be considered a strategic partner’ and that ‘the EU cannot envisage a gradual return to business as usual.’ On August 20, in front of Vladimir Putin, Emmanuel Macron publicly tore up that resolution and threw it in the bin.

31 opmerkingen:

  1. Toktok gaf in de vorige draad een berichtje over Iraanse steun aan Hamas. Nu heb ik hamas bepaald niet hoog zitten, omdat ze lid zijn van de salafistische moslim broederschap. Bovendien vind ik hen ongedisciplineerd en strategische klunzen.

    Waarom dan toch die Iraanse steun?

    Hamas is een hybride beweging, naast hun oogkleppen-salafisme is er ook een element van verzetsstrijd, en bovendien onderhouden ze contacten met de seculiere, doch corrupte PLO en via de shia Islamic Jihad ook met Hezbollah in Libanon. Ook werken ze een beetje als kurk op de fles/ slotje op Pandora´s doos van alsmaar virulenter incarnaties van AQ, IS en erger.

    Ondanks de forse ideologische verschillen kan Iran met steun aan wapens/ geld en humanitaire hulp een voet in de deur houden. Dat levert veel goodwill op, zowel in Palestina als in Iran zelf.

    Strategisch zijn ze allen bondgenoten indien de VS en Israel op grote schaal vijandelijk wordt. Het relatief zwakke(?) Yemen en het chaotische hamas kunnen dan net dat beetje aanvalsdruk in de rug van KSA en Israel geven, terwijl Hezbollah de hoofd (tegen-)aanval in Israel, en Iran die op de golfstaten en de VS vloot voor haar rekening neemt. Laten we hopen dat het zover niet komt, maar dat is slechts mogelijk indien de generaals en admiraals beseffen dat de prijs van zo´n agressieve aanval ontoelaatbaar hoog zou zijn. Iran en de ´as van weerstand´ hoeft niet te winnen, slechts stand te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Knap van je Rootman, dat je zo veel weet over hamas.
      Ik weet alleen dat ze tegen Israel strijden. Ik zou niet eens weten waar hun thuisbasis is.

      Opmerkelijk: Op UNZ een vergelijking tussen de argumenten van Chopmsky tegen 'de vrije pers' (want spreekbuis van de Rijken)
      en Hitler over de westerse Vrije Pers. ( Niks met het volk te maken. De stem van de Elite)

      Opmerkelijk: Op UNZ: Giraldi zegt dat Trump moet worden afgezet. Hij gaat veel te ver in zijn 'knechtschap van Israel."

      Verwijderen
    2. Opmerkelijk: Dick Berlijn vind dat we niet langer blind moeten doen wat Amerika van ons vraagt. Niet naar Hormuz.

      Verwijderen
    3. Die fratsen met de Grace 1 is waarschijnlijk de druppel geweest: de Britten hebben zich in een zeer onvoordelige positie geplaatst, en wat hebben ze er voor teruggekregen?

      Als de VS alsnog die tanker entert, of anderszijds verhindert dat ze hun lading kwijt kunnen, zijn de Britten hun tanker KWIJT!

      En zo beginnen zelfs verstokte Atlantici zich te realiseren dat er met de VS onder Trump niks te winnen, maar zeer veel te riskeren is.

      In die zin zou een 2e Trump termijn, wanneer we het kunnen overleven, gunstiger zijn dan een president Biden.

      Maar volgens mij is de enige hoop presidente Tulsi!

      Verwijderen
  2. Jonathan Holslag is een jonge professor in Brussel.

    Willy van Damme zegt dat Holslag blind anti-China is.

    In de NRC heeft Holslag een China artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/19/china-put-hongkong-langzaam-uit-a3970535

    Ik heb daar op gereageerd, en tot mijn vreugde is het vanochtend gepubliceerd. Mag ik het hier herhalen? ( Ik excuseer me voor mijn dominantie hier)

    ===================
    Het is ònze eenzijdigheid die me zo tegen staat.

    Wij mogen ons mengen in de aangelegenheden van andere landen, want òns systeem is zóó goed!
    Wij zijn namelijk democratisch!

    "Nee, wij zijn een oligarchie", zei Kissinger.
    Princeton professoren Gilens en Page bewezen Kissingers gelijk.

    Ander voorbeeld: Rusland zou de Amerikaanse verkiezingen hebben beïnvloed, want ze hebben voor enige duizenden dollars aan advertenties
    (clickbaits, Pro Trump, Pro Hillary) op facebook geplaatst! Tjonge jonge.
    In 1996 won Yeltsin de verkiezingen dankzij Àmerikaanse inmenging.
    https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1996-07-09-mn-22423-story.html
    Het land kon nog vier jaar verder in zijn duikvlucht naar de boden.

    In de laatste 20 jaar moesten we persé democratie brengen naar Afghanistan, Irak, Libië, Syrië en Oekraïne. Hebben we daar één mens gelukkig mee gemaakt? Niet natuurlijk.

    In diezelfde 20 jaar heeft China zijn bewoners viermaal zo welvarend gemaakt. Chinezen vinden dat het collectief belangrijker is dan het individu. Dat dachten wij vroeger ook. Toen we ons verzetten tegen de duitsers. Tijdens de wederopbouw. In de jaren 60. Daarna niet meer. Toen begonnen we aan het ik-tijdperk.
    Dat loop dus niet goed af.

    Volgens oud New York Times coryfee Chris Hedges stort onze westerse samenleving in de komende 10 jaar in. Verrot op vele fronten.
    https://www.youtube.com/watch?v=HV0cS1TGve4

    Zoals ik gisteren bij Zomergasten leerde: China? "Aint it awful!"

    ================================

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ( Ik excuseer me voor mijn dominantie hier)

      Valt wel mee. De nieuwscyclus gaat vrij traag, veel sites en MSM draaien op vakantiebezetting. Een ideale tijd om achtergrondcommentaren en -analyses op te halen, of wat literatuur bij te houden. Maar op deze wijze kunnen lezers van deze site toch nuttige links en commentaren krijgen.

      Het is wel grappig dat zelfs toktok deze werkwijze een beetje volgt. Als een commentaar een beetje nuttig is licht ik het eruit en stop het in een zelfstandig commentaar, zoals ik met dat over hamas heb gedaan.

      Verwijderen
  3. Dick Berlijn: “Nederland moet veiligheidsbeleid herzien”

    'Nederland moet haar veiligheidsbeleid herzien, omdat de rol van trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten niet is vol te houden. In plaats daarvan moeten Europese landen streven naar ‘strategische autonomie’ binnen een Europees samenwerkingsverband. Dat zegt Dick Berlijn, voormalig commandant der Strijdkrachten, in een interview met de Volkskrant.

    Volgens Berlijn is het leiderschap van de Verenigde Staten binnen de NAVO de laatste jaren veranderd. In plaats van overleg wordt nu steeds vaker ‘power play’ gespeeld, waarbij de Amerikanen druk uitoefenen op Europese bondgenoten. Een voorbeeld daarvan was de Amerikaanse missie in Syrië, waarbij de Amerikaanse ambassadeur veel druk op Nederland uitoefende om troepen te leveren.'

    verder lezen op:

    https://www.geotrendlines.nl/dick-berlijn-nederland-moet-veiligheidsbeleid-herzien/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weer een escalatie VS-China:

    De VS heeft een wapendeal met Taiwan goedgekeurd van 66 upgraded F16s.

    China neemt zulke dingen zeer hoog op, dus zullen er geen economische concessies te verwachten zijn. Trump, maar ook de democraten zetten hun China beleid zo volkomen vast.

    Ik zie niet hoe dit NIET tot een grote economische crisis kan leiden volgend jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Rootman

      Volgend jaar? Weet niet of die crisis nog zoveel geduld heeft:

      https://www.zerohedge.com/news/2019-08-17/12-reasons-why-negative-rates-will-devastate-world

      Als je geen zin hebt in dit lange artikel.check dan alleen even figuur 1 en 3.

      Verwijderen
    2. Ik zie heel veel parallellen met het laatste jaar van Bush jr-2. Ook toen waren er al jaren stemmen dat er heel erg veel mis was, maar het sukkelde voort en voort. Maar uiteindelijk, enkele maanden voor de verkiezingen ging het mis met Bear Stearns en vielen de domino´s. Dat was in augustus, te vergelijken met volgend jaar dus.

      Waarom denk ik dat het niet nu gebeurt? Omdat, stel dat er een plotselinge collaps zou optreden, Trump een enorme ommezwaai zou maken, of in het meest radicale geval, terzijde geschoven zou worden. Als dit snel genoeg zou gebeuren (zeg 2 weken) herstelt de markt zich volgens mij weer even. Zeker tot eind 2020...

      Verwijderen
    3. Mee eens, ze kopen nu alles op wat naar beneden komt. Hoe lang ze dat vol kunnen houden zonder ongewenste neveneffecten en hoe succesvol ze daar in zullen zijn valt nog te bezien.

      Verwijderen
    4. @ oli

      Het ponzispel (want dat is het) op de vermogensmarkten als de rente blijft dalen. Zolang de marktrentes dalen stijgt de waarde van eerder uitgegeven vermogenstitels en blijft de finaciele sector solvabel. (Probeer je maar eens voor te stellen wat een 10 jaar geleden uitgegeven 30-jarige obligatielening met een couponrente van een 8 procent nu waard is). Zodra de daling van de rente stopt is het feestje afgelopen en blijven alleen de nadelen van die lage rente voor de financiele sector over.

      't Lijkt er op dat de centrale banken zolangzamerhand de rekening van QE en ZIRP gepresenteerd krijgen.

      Verwijderen
    5. @Dawg
      Ze kunnen de obligaties gewoon blijven opkopen tegen alle prijzen. Er komt dan wel veel geld bij de vermogensbeheerders wat een weg moet vinden in de financiële markten en wat weer ergens anders inflatie zal veroorzaken.

      Verwijderen
    6. @ oli

      Ja, in principe wel. Centrale banken hebben oneindig diepe zakken, maar al die nadelige secundaire effecten die in het Zero Hedge artikel worden genoemd beginnen toch gevoeld te worden. Ook in de financiele sector zelf.

      Verwijderen
  5. Heb ik dit al gepost of hebben jullie al de openbaringen van Harvard PH.d. dr Robert Epstein hier gepost - de man stemt al jarenlang democratisch en was een aanhanger van Hillary, dat hij nu deze openbaringen doet, doet hij omdat hij eerlijke en oprechte verkiezingen verkiest boven de bevoordeling van de partij waar hij op stemt - met betrekking tot de kiezermanipulatie door de sociale media en vooral door Google en Facebook. Hierdoor heeft Hillary minimaal 2,6 miljoen meer stemmen gekregen tot wellicht 10,4 miljoen meer stemmen in de 2016 verkiezingen.

    Uit eigen studie van facebook blijkt dat een simpele herinnering om te gaan stemmen bij alleen de democratische stemmers al een winst oplevert van 360.000 stemmen.
    De methodes die ze hebben zijn subliminal, je kan ze niet bewijzen en als deze bedrijven in 2020 all in gaan, wat ze zeker en vast gaan doen, want het onderschatten van Trump doen ze niet meer, levert de democraten ongeveer 15 miljoen extra stemmen op.

    https://www.infowars.com/psych-researcher-hits-back-at-hillarys-blatant-lies-about-google-voter-manipulation/

    Het mooie is dat Hillary de uitkomsten van de professor bestrijd. Heerlijk!, je weet nu al wie er als winnaar uit gaat komen en wie als verliezer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was deze week toevallig tegen een clipje aangelopen waarin deze Robert Epstein voor een Senaatscommissie getuigde tegen Google. Aanleiding voor de vonst was een eigen onderzoekje naar vanwege m'n constatering dat Google mij de laatste weken heel nadrukkelijk alleen nog maar naar mainstreambronnen lijkt te sturen en dat onafhankelijk bonnen heel laag, maar soms ook helemaal niet meer, in de zoekresultaten voorkwamen.(zelfs als ik de namen van bronnen opgaf). Is iets wat me de laatste weken echt opvalt.

      En zo kwam ik op een clip van James Corbett die min of meer dezelfde constatering doet en het volgende clipje maakte:

      https://www.corbettreport.com/the-information-war-is-over-and-we-have-lost-change-my-mind

      Verwijderen
    2. Chris Hedges zegt ook in zijn 2019 speech voor The Sanctuary ( https://www.youtube.com/watch?v=HV0cS1TGve4 ) dat alternatieve sites veel bezoekers zijn kwijtgeraakt, wegens nieuwe logarithmen bij Google.

      Verwijderen
  6. Er is crisis in de kopjes van de aan invloed verliezende corporatisten Eddy en jij behoort niet tot hun club.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Rosneft rekent olie voortaan af in euro’s Frank Knopers 21 augustus 2019

    Het Russische staatsbedrijf Rosneft gaat haar olieproducten voortaan in euro’s in plaats van dollars afrekenen. Dat meldt Reuters vandaag op basis van vijf verschillende bronnen in de energiesector. Uit een officieel document, dat vorige week naar klanten werd verstuurd, blijkt dat Rosneft dit jaar al de overstap naar euro’s wil maken.

    Rosneft is goed voor meer dan 40% van de olieproductie van Rusland. In de eerste helft van dit jaar produceerde het bedrijf 45,8 miljoen ton aan olieproducten. Daarvan is ongeveer de helft bestemd voor export naar grote delen van Europa en Azië.

    Olie in euro
    De overstap naar de euro komt voor lezers van Geotrendlines niet als een verrassing. De afgelopen twee jaar hebben we al vaker geschreven over de plannen van Rusland om de euro te gebruiken als internationale handelsmunt. In juni voerde Rusland al gesprekken met de Europese Commissie en in juli kwamen er cijfers naar buiten die de opmars van de euro als handelsmunt voor Rusland bevestigden.

    Voor Rusland zijn er verschillende redenen om de dollar te laten vallen en over te schakelen op de euro. Zo heeft het land veel meer handel met Europese landen dan met de Verenigde Staten, waardoor het makkelijker is om olie in euro’s af te rekenen. Die valuta kan het land rechtstreeks gebruiken om goederen uit Europa te importeren, zonder valutarisico te lopen met de dollar.

    Sancties
    Een tweede argument is dat Rusland sinds 2014 te maken heeft met Amerikaanse sancties. Ook Rosneft staat op één van deze lijsten met gesanctioneerde bedrijven en personen. Tot op heden vormen deze sancties nog geen belemmering voor de oliehandel in dollars, maar dat zou zomaar kunnen veranderen. De mogelijkheid van zwaardere Amerikaanse sancties is voor Rosneft een extra reden om de dollar te laten vallen.

    https://www.geotrendlines.nl/rosneft-rekent-olie-voortaan-af-in-euros/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Trump zelf vindt het helemaal niet erg dat Rusland de euro gaat gebruiken denk ik. Hij wil een goedkope dollar.

      Verwijderen
  8. Australië gaat meedoen in de golf van Hormuz.
    Ze gaan grote broer Amerika steunen.

    Omdat Amerika gelijk heeft?
    Nee, omdat Amerika hen anders alle hoeken van de kamer zal laten zien. Hun leven wordt géén pretje, als ze niet achter Amerika gaan staan, maar neutraal willen blijven of - god betere- vóór China zouden kiezen.

    Wat heeft China met 'Hormuz' te maken?

    Volgens mij duldt de VS geen afvalligheid.

    Het is een lange discussie, in Australië, een week geleden : John Mearsheimer en een Australische deskundige over de vraag: Kan Australië zich neutraal houden , tussen VS en China in?

    John Mearsheimer: " Forget it. America will make your life miserable if you think so. Ask the countries in Latin America what happens to them if they try. Ask Cuba. Ask Venezuela etc.

    China debate: John Mearsheimer vs Hugh White
    https://www.youtube.com/watch?v=oRlt1vbnXhQ


    BeantwoordenVerwijderen
  9. Grote Reaper drone met hellfire missile neergehaald door de Houthi´s in Yemen.

    Dat bewijst 2 dingen:

    De VS is actief betrokken in Yemen.

    Het raketarsenaal en luchtverdediging van de Houthi´s is zeer snel vooruitgegaan. Dat sluit aan op een vorige post van mij over een omwenteling in de Yemen oorlog.

    https://www.youtube.com/watch?v=VnZc90SQgys

    Volgens Hezbollah kenners is het niet Iran, maar ingenieurs van Hezbollah die met Iraanse ontwerpen de productie van deze systemen de Houthi´s steunen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tevens werd eergisteren als reactie op bombardementen in Sanaa het commandocentrum wat de oorlog in Yemen aanvoert met een middel afstand ballistische raket vernietigd.

      Hoewel dit niet genoemd is zijn daarbij waarschijnlijk ook VS ´adviseurs´uitgeschakeld.

      Verwijderen
  10. Om het VS leger alvast op te warmen en het de stomkoppen in te stampen heeft het Amerikaanse leger alvast dit

    spel kaarten

    Uitgebracht. Wie weet lukt het, maar waarschijnlijk zorgt het slechts voor dunne bruine drab in de uniformen...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. David Koch, ultrakapitalistische sponsor van heel veel wat heel slecht is heeft zijn weg naar de hel gevonden.

    Nu die andere Koch en Soros nog...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De Koch brothers: https://nl.wikipedia.org/wiki/Koch_(familie)#Tegenstand

    Bernie Sanders , die als democratisch gegadigde in 2016 de Amerikaanse voorverkiezingen verloor van de democratische favoriet Hillary Clinton, wijdt in zijn boek Onze Revolutie, een toekomst om in te geloven vijf bladzijden aan de gebroeders Koch. Hun extreme en gekke standpunten kregen, zo schrijft hij, in 1980 bijna geen steun. Nu zijn zij de dominante ideologie binnen de Republikeinse Partij. Hij geeft voorbeelden: het beëindigen van alle reglementen voor het financieren van verkiezingscampagnes, het ontkennen van klimaatverandering (geven steun aan het afschaffen van het Agentschap voor Milieubescherming (EPA) en het ministerie van Energie), steun voor het uiteindelijk intrekken van alle belastingen, intrekken van alle sancties tegen belastingontduiking, afschaffen van Medicare- en Medicaid-programma's (geen verplichte ziekenkostenverzekering), afschaffen van het sociale zekerheidsstelsel, intrekken van wetten op het minimumloon, afschaffen van openbare (hoge)scholen, het onmiddellijk intrekken van de leerplicht, privatisering van het rijkswegennet, stoppen van alle overheidsprogramma's voor welzijn, noodhulp en hulp aan de armen.[13]

    Meer hoef ik niet te weten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zèlfs die ene chauffeur die er àlles aan doet om de wereld in een hel te veranderen, zelfs dìe wens je nog niet toe dat ie in een Koch-ruled country zou leven.

      Verwijderen
  13. Israel Just Admitted Arming anti-Assad Syrian Rebels. Big Mistake

    Daniel J Levy 3 feb 2019

    For the first time on the record, a senior official confirmed Israel's secret unconventional war in Syria, aimed at preventing Iranian encroachment. But what did Israel gain from ex posing its 'anti-intervention' lie after so many years of denial?

    meer lezen op:
    https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-israel-just-admitted-arming-anti-assad-syrian-rebels-big-mistake-1.6894850

    Israel steunt terroristische groeperingen in Syrie. Zijn talloze bewijzen vam. De laatste tijdook bijvoorbeeld ook veel wapenvondsten. Maar dus ook deze uitspraak van een Israelische militaire topcat.

    Eddy, kortom, liegt eens eens. Doet ie vrijwel altijd. Met name in het weekend als ie zich stierlijk verveelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Geheel off topic:

    Geachte ...,

    Op 22-08-2019 heeft u contact gehad met Sillan Kutan van onze afdeling Klantenservice.

    Wat vond u hiervan?

    Sillan Kutan is erg benieuwd naar uw mening. Met uw antwoorden helpt u ons verder.

    We nodigen u graag uit om deel te nemen aan ons online
    onderzoek. Het invullen van de vragenlijst duurt slechts
    enkele minuten.

    Wilt u niet meer worden benaderd voor onderzoek vanuit
    Telfort Zakelijk dan kunt u zich onder in de e-mail uitschrijven.

    Alvast dank voor uw medewerking.

    Als u wilt deelnemen, ga naar:
    https://www.surveyworld.net/sw/surveys/part.asp?S=102841&P=37073873&R=1&L=&H=BAF8B06864459CAB3315A61157603A745520B130

    Als u NIET wilt deelnemen, ga naar:
    https://www.surveyworld.net/sw/surveys/nonpart.asp?S=102841&P=37073873&R=1&H=BAF8B06864459CAB3315A61157603A745520B130

    Met vriendelijke groet,

    Joost van der Veldt – Directeur Klantenservice
    Telfort Zakelijk

    ====================

    Ik heb het volgende geantwoord:

    Uw medewerkster deed goed werk.

    Maar elke keer als ik ergens geholpen wordt, moet ik een enquete invullen.
    Daarover ben ik erg ontevreden. Over Ù dus, mijnheer Van der Veldt.


    Met vriendelijke groeten, ......

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Toktok komt met een heel lang verhaal van een of andere gristelijke sekte, over profetiëen.

    Zoals altijd met dat soort texten kan men er via cherry picking van alles uithalen. In dit geval willen ze de vernietiging van Irak en Iran er uit halen. Vooral dat laatste is een verzinsel, en ook nog eens totaal onbijbels. Voor de rest: profetiën zijn waarschuwingen, geen voorspellingen. Irak is al vele malen vernietigd, met name die oudtestamentische profeten hadden het daarover.

    Om die text in openbaring, over Babylon te interpreteren moeten we de betekenis van dat begrip in die tijd kennen.

    We weten dat het een toen religieus begrip was, want zo´n 800 jaar daarvoor was er die ballingschap, die opgetekend was (daar werd de bijbel voor het eerst op schrift gesteld- er waren 4 tradities, en compromissen werden gesloten (kijk maar in de eerste boeken van genesis: 2 scheppingsverhalen!)

    Maar er is ook een bloedlijn (Abraham kwam er vandaan) en een culturel religieuze (het scheppingsverhaal en de zondvloed zijn sterk verarmde versies uit het 4000 jaar oudere Gilgamesh verhaal. Tenslotte is men daar met de talmud begonnen, de oorsprong van de latere farizeëers, de stroming die we tegenwoordig als het judeïsme kennen.

    We weten dat Jezus behoorlijk overhoop lag met die farizeëers, en dus is het helemaal niet zo absurd dat Johannes op Patmos het had over het reeds toen (na de verwoesting van de tempel) enig overgebleven vorm van de joodse geloof had.

    Dan zou die uitspraak veel relevanter zijn geworden, want vrijwel alle diaspora joodse gemeenschappen werden christenen (zonder die tempel, met dierenoffers etc. had het niet-farizeïsch joodse geloof immers geen bestaansrecht meer).

    Men hoeft mijn exegese evenmin aan te nemen als die van toktok, maar het bewijst maar weer eens dat men met die profeten echt alle kanten op kan...

    BeantwoordenVerwijderen
  16. De handelsoorlog VS- China lijkt nu wel erg serieus te worden: na een ´bescheiden´ tariefsverhoging van de chinese kant van 75 miljard heeft Trump de tarieven van 25 naar 30 % en 10 naar 15 % verhoogd, en gezegd dat de VS China niet nodig heeft, en dat VS bedrijven zich maar beter terug kunnen trekken. Wall street en the chamber of commerce zijn niet blij hiermee. Nu betekent dit op zich niet veel, hun agenda is bepaald niet de onze.

    Ik wacht de analyses maar af, want mijn eigen macro-economisch inzicht is onvoldoende om conclusies te trekken. Maar ik maak me wel een beetje zorgen dat de fratsen die Trump nu uithaalt de wereldeconomie vroegtijdig een enorme crisis in trekt.

    BeantwoordenVerwijderen