zondag 17 april 2016

Nieuwe core-business Volkskrant: verkoop "Muizenhuis op de Kermis"

Op een handvol commerciële advertenties na, die samen net aan 2 volle pagina's zullen vullen, is er in de Volkskrant van vrijdag jl. geen adverteerder te vinden die zich wil binden aan het zwalkende blad. Journalistieke content om de achterpagina mee te vullen hebben ze blijkbaar niet, en uit pure arremoede gaat de Volkskrant maar over op zelf wat te ondernemen om het nog wat te laten lijken.

Philippe Remarque (hoofdredakteur) kwam op een lumineus idee: Het Muizenhuis op de Kermis. Paginagroot! Is die pagina ook weer gevuld! En de nieuwe core-business van de Volkskrant is geboren! Naast het steunen van de macht rond referenda en verkiezingen, is het de verkoop van Het Muizenhuis op de Kermis!


Volkskrant, Vrijdag 15 April. Niet de EU en haar ondoorzichtige besluitcultuur is het probleem. Een glasheldere referendumuitspraak. Dat is het probleem! Oud correspondent van de krant zelf, Steven Adolf, wordt van stal gehaald en mag in het opiniegedeelte zijn licht laten schijnen: "Referenda zijn bij uitstek een instrument voor populisten, met vele praktische bezwaren en een twijfelachtig resultaat."

Volkskrant, Vrijdag 15 April. Typisch Volkskrant: niet de ongecontroleerde macht is het probleem, die wil doordenderen met Kiev; nee, de -notabene systeem- oppositie die het waagt te stellen dat de Referendumuitspraak wellicht gerespecteerd dient te worden, is het probleem. Dat zijn verkiezingsspelletjes! "Schaamteloos opportunisme!" Dit referendum betreft slechts een "Betrekkelijkheid"!

Meneer Riemersma, schrijver van de brief, heeft blijkbaar de Volkskrant goed gelezen de afgelopen weken, want dit is in een nutshell de positie van deze zieltogende Volkskrant. Blijkbaar met deze Riemersma toch nog iemand gevonden, wel helemaal in Groningen, bij wie dit geluid nog weerklank vindt.


12 opmerkingen:

 1. Met dank aan onze gewaardeerde contribuant Jan Verheul

  Geschreven door: Chris de Ploeg.

  Soevereiniteit, mensenrechten, vrijheid, democratie en welvaart. Dat is wat de EU Oekraïne heeft beloofd. Dat is wat de prowesterse elite haar volk heeft beloofd. Het Associatieverdrag met de EU zou Oekraïne op het pad naar de beschaafde wereld zetten. Bevrijd van de despotische en barbaarse heerschappij van Rusland. Dit is het verhaal van Oekraïne. Maar dit is ook het verhaal van de westerse wereld. Een verhaal dat is ingebed in het Eurocentrische verhaal van de moderniteit, Amerikaans exceptionalisme en Europees triomfalisme. In de afgelopen 500 jaar hebben we gezien hoe deze achterhaalde ideologische tweedelingen worden ingezet in conflict na conflict – het westen wordt gepresenteerd als een baken van licht en progressie, een beschavingskeuze voor de toekomst. Natuurlijk komen deze verhalen nooit overeen met de feiten, niet in Irak, niet in Libië en niet in Oekraïne.

  Het is in feite al meer dan twee jaar geleden dat Oekraïne is begonnen aan haar pro Westerse koers. In het bijzonder zijn de meeste artikelen van het Associatieverdrag – en dan met name de artikelen die, in theorie, ten goede zouden komen aan Oekraïne – al voorlopig toegepast sinds 2014. Daarom hoeven we niet te speculeren over de gevolgen van de Associatieovereenkomst met Oekraïne. We hoeven niet terug te vallen op ideologische termen als vrijheid, mensenrechten en democratie. We hebben al een empirische geschiedenis die we kunnen bestuderen om de gevolgen van het verdrag te beoordelen.

  Laten we beginnen met rijkdom – het is immers economische handel die veruit het grootste deel van het verdrag beslaat. Wat we hier zien is dat, ondanks het feit dat de EU haar verplichtingen eenzijdig heeft toegepast op grond van de Associatieovereenkomst in 2015 de Oekraïense export naar de EU datzelfde jaar daalde met wel 23 procent. Dit is deels omdat het verdrag in feite weinig te bieden heeft aan Oekraïne: quota waar Oekraïne concurrerend is – veelal in de agrarische sector – zijn grotendeels gehandhaafd om EU-boeren te beschermen, terwijl competitieve industrieën van de EU grotendeels vrije toegang tot de Oekraïense markten verkrijgen.

  Daarnaast is het EU Associatieverdrag – die dure hervormingen vereist – ook gebonden aan een IMF-lening pakket. Het IMF, moet ik benadrukken, is een door het Westen gedomineerde instelling met een zeer lange geschiedenis van dwang jegens ontwikkelingslanden om radicaal te korten op uitgaven aan sociale welvaart, gezondheidszorg en onderwijs. We hebben precies hetzelfde beleid gezien in Oekraïne, waar deze overheidsbudgetten respectievelijk met 27, 30 en 35 procent werden gesneden. Daarentegen zijn de militaire uitgaven en rentebetalingen respectievelijk gegroeid met 110 en 48 procent. De rentebetalingen zijn inmiddels veel hoger dan uitgaven voor de gezondheidszorg en worden grotendeels betaald aan Westerse banken. Als gevolg is de levensstandaard in Oekraïne nu gehalveerd sinds 2013, voordat het land zich in dit pro Westerse avontuur stortte.

  Toegegeven, de economische ellende van Oekraïne is grotendeels te wijten aan de oorlog in Donbass, waarbij Rusland duidelijk een negatieve rol heeft gespeeld. Maar het zou verkeerd zijn om de Oekraïense regering iedere verantwoordelijkheid te onthouden. Een analyse van de politieke wetenschapper Gordon Hahn leidde tot de bevinding dat Kiev 7 artikelen en 9 verplichtingen in het kader van de Minsk vredesakkoorden schond. De rebellen, daarentegen, schonden slechts twee artikelen.


  Er komt nog een deel 2.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deel 2. Chris de Ploeg over Oekraïene


  Dit brengt ons bij het onderwerp van de mensenrechten. Ik kan met zekerheid zeggen dat de mensenrechtensituatie in Oekraïne op zijn absolute dieptepunt is sinds de Oekraïense onafhankelijkheid in 1991. Het meest voor de hand liggend is dat Oekraïne nu in feite een oorlog voert tegen haar eigen mensen in Donbass, waar het lukraak woonwijken heeft gebombardeerd en zelfs gebruik maakte van internationaal verboden wapens, zoals cluster munitie en brandbommen. Het dodental is geschat op meer dan 50.000 mensen ​​en ongeveer twee miljoen vluchtelingen zijn ofwel intern ontheemd of zijn naar Rusland gevlucht.

  Maar zelfs als we de oorlogszone negeren, waar oorlogsmisdaden door beide kanten van het conflict zijn gepleegd, blijft de situatie vernietigend. Het Centrum voor Sociaal en Arbeidsonderzoek monitort protesten en staatsrepressie in Oekraïne sinds 2009, op basis van lokale Oekraïense media. Het centrum concludeerde dat de mate van repressie – zelfs met uitzondering van de oorlogszone – ​​nu hoger ligt dan onder de pro-Russische president Janoekovitsj. Deze repressieve tendens op lokaal niveau vertaalt zich ook in nationaal beleid. Russische media kanalen zijn uit de lucht gehaald, tientallen Russische boeken zijn verboden en de pro-Russische communistische partij van Oekraïne is verbannen. Eén van de redenen aangehaald voor dit verbod was het gebruik van Sovjet-symboliek en het woord communist in de naam van de partij. Dit is de eerste keer sinds de Oekraïense onafhankelijkheid dat een partij is verboden voor het gebruik van namen en symbolen.

  Het is precies in een dergelijk politiek klimaat dat de Oekraïense democratie niet kan gedijen. De historisch pro-Russische regio’s van zuid en oost Oekraïne trekken zich terug uit het politieke proces. In de verkiezingsuitslagen – zowel die van de presidentsverkiezingen als die van de parlements- en lokale verkiezingen –, was de opkomst de laagste uit de geschiedenis van Oekraïne. Alle provincies in het oosten en zuiden van het land kwamen voortdurend onder het nationale gemiddelde uit, en in sommige gevallen was de opkomst gedaald naar dertig procent. Zelfs exclusief Donetsk en Loegansk, bedroeg het interregionale verschil in de opkomstcijfers in de extreemste gevallen 32 procent bij de presidentsverkiezingen en ruim 30 procent voor de parlementsverkiezingen. Er zijn momenteel 55 afgevaardigden in het parlement uit het zuidoosten – de regio’s Donetsk, Loegansk, Odessa en Kharkov. Daarentegen beschikken Kiev en de westelijke regio’s – Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil en Tsjernivtsi – over 257 afgevaardigden. Dat is bijna vijf keer zo veel, ondanks het feit dat hun bevolkingsomvang nog niet de helft bedraagt van die van de voornoemde zuidoostelijke regio’s. Het is precies deze massale marginalisering van de zuidelijke en oostelijke regio’s van Oekraïne, die wordt geprezen als een overwinning voor de democratie door westerse politici – die triomfantelijk wijzen op het feit dat prowesterse partijen nu het Oekraïense parlement domineren, in tegenstelling tot het grootste deel van haar geschiedenis sinds 1991.

  De Associatieovereenkomst moet ook worden beschouwd in een bredere politieke context. Het is een belangrijk ideologisch wapen voor de huidige heersende elite in Kiev, die zich presenteert als een front van de westerse beschaving tegen een barbaars, despotisch Rusland. Het Associatieverdrag staat centraal voor haar identiteit en legitimiteit. De economie stort in, mensenrechten worden geschonden, de democratie takelt af. De populariteitscijfers van de huidige regering in Oekraïne zijn al gedaald tot onder het niveau van Janoekovitsj, toen hij werd afgezet in 2014. Het enige waar Kiev nog op kan terugvallen is een ideologisch verhaal. Eén over toetreding tot het clubje van beschaafde naties. Een nee-stem zou het ideologische tapijt onder de voeten van Kiev vandaan trekken.

  Er komt nog een deel 3.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deel 3: Chris de Ploeg over Oekraïne.  Het is geen toeval dat Kiev het Associatieverdrag probeert te verkopen als een beslissende stap richting EU-lidmaatschap. Dat is het zeker niet. Het verdrag is in feite een ersatz, een slechte vervanging voor lidmaatschap. Oekraïne wordt gedwongen om grote hoeveelheden van Europese wetgeving over te nemen, zonder enige vertegenwoordiging in de EU-wetgevingslichamen. Er is al veel geschreven over het gebrek aan democratie voor de burgers van de EU. Stel je nu voor dat zij worden beroofd van hun zetels in het Europese Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad en u weet wat er gebeurt met Oekraïne. Ik waag te zeggen dat een soortgelijke overeenkomst met Rusland zou worden bestempeld als koloniaal. En misschien wel terecht.

  In dit licht is het niet verwonderlijk dat Oekraïense ministers en parlementariërs nu openlijk spreken over het feit dat de Verenigde Staten nauw is betrokken bij het Oekraïense politieke proces. De Amerikaanse ambassade is betrokken bij benoemingen van ministeriële posten en top defensie-posities, tot zelfs het blokkeren van een motie van wantrouwen tegen de meest impopulaire premier in de geschiedenis van Oekraïne. Terwijl iedereen debatteert over de dreiging van Russische invloed – zo echt als zij ook mag zijn – heeft Oekraïne haar soevereiniteit al geofferd aan het westen. Tegen een hoge economische, politieke en menselijke prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De politici moeten eens naar hoorcomfort gaan. Ze luisteren niet naar het volk!.

  Two-Thirds of Germans Say Merkel Wrong to Prosecute Comedian
  https://mishtalk.com/2016/04/17/two-thirds-of-germans-say-merkel-wrong-to-prosecute-comedian/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zitten in het eindspel. Ze vinden dat ze niet meer hoeven te luisteren naar het volk en vol goede moed hun eigen agenda doorvoeren.

   Verwijderen
  2. @oli zo zie ik het ook ,lichtpunt is dat Putin heeft aangegeven NWO en Soros te gaan aanpakken, geschiedenis leert dat wij door VS en Rusland van het oosten het nazi regime te kunnen omverwerpen. Nu kan Rusland ons wellicht bevrijden van NWO/VS/EU nazi;s

   Verwijderen
 5. Aardbeving in Ecuador

  At least 41 killed, national guard mobilised in Ecuador after powerful 7.8 quake
  https://www.youtube.com/watch?v=C6eZJJTkFlo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Clinton shifts blame for bombing Libya to Obama & Libyan people
  https://www.youtube.com/watch?v=w1FoHpgSo_s
  Valse mens geeft Obama en de Libiërs de schuld over het humanitaire drama in libië.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En de slachtoffers van de drone-killings de slachtoffers zelf, waarschijnlijk; "hadden ze daar maar niet moeten lopen..." (artikel volgt)

   Verwijderen
 7. ‘Like Italian mafia’: German gangs recruit new members from asylum seekers - police chief to RT
  https://www.youtube.com/watch?v=hhSeUmMEfKA

  Immigranten worden geronseld voor gangs in Berlijn. De komende jaren worden een nachtmerrie. 500.000 vluchtelingen zijn niet meer te traceren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. https://www.youtube.com/watch?v=hhSeUmMEfKA

   Verwijderen
  2. Got Work? Daesh Tries to Recruit Jihadists via Job Center in Sweden
   http://sputniknews.com/europe/20160418/1038189485/sweden-terrorism-daesh-recruitment.html

   Verwijderen