maandag 17 april 2023

Deel 1: Hoofddorpse schooldirecteuren trachten mishandelingszaak in doofpot te stoppen

Dinsdagmiddag 6 September jl. (2022) heeft zich rond 14:05 uur bij het sportveld aan de Femina Mullerstraat te Hoofddorp-Toolenburg een geweldsincident afgespeeld. Het sportveld deed op dat moment dienst als gymveld van de Christelijke Basisschool Tabitha, waar groep 8 zojuist een wanordelijk verlopen gymles had gehad.

“Ik zal lachen op je graf”

Bij het verlaten van het sportveld provoceerde één van de leerlingen, een toen 13-jarig meisje, twee leerlingen, meisjes, van toen 10 en 11 met water. Op dat moment werden deze afgeleide en nietsvermoedende kinderen van achteren door de 16-jarige zus van de 13-jarige aan haren en schouders in een verrassingsaanval en in één worp tegen de grond gesmeten. De 13-jarige had tijdens de chaotisch verlopen gymles haar 16-jarige zus telefonisch benaderd. Het 10-jarige kind kon de val met de elleboog opvangen en hield er een bloedende wond aan de elleboog aan over. Het andere meisje kwam met haar hoofd op de stoep terecht. Zij is daarbij mogelijk enige ogenblikken buiten bewustzijn geweest. Toen de twee meisjes groggy en gewond opkrabbelden voegde de dader diverse doodsbedreigingen aan de meisjes toe: “Ik maak je dood als je nog éénmaal met haar praat”, “Ik zal lachen op je graf”. Ook klasgenoten en familie werden met de dood bedreigd. De doodsbedreigingen werd extra kracht bijgezet met een snijgebaar langs de keel. Daarop verlieten de twee zussen, samen met een derde handlanger die erbij was maar verder geen deel nam, triomfantelijk de plaats delict.

Van een noemenswaardig conflict tussen aanslagplegers en doelwitten was voor dit geweld geen sprake, zo is ook door de school bevestigd.

Saillant

Saillant detail is dat de zus van het 11-jarige belaagde meisje eerder op Tabitha ook van achteren is aangevallen; toen ging het om een scherp voorwerp dat in de rug gestoken werd, in de klas, en waar zij tot op de dag van vandaag nog last van heeft. Tevens dient vermeld te worden dat de twee gewelddadige zussen, 13 en 16 jaar oud, enkele dagen eerder twee andere Tabitha-leerlingen met de dood hadden bedreigd. Tabitha heeft een track-record van ongelukkig omgaan met pest-problematiek en het tot wanhoop drijven van non-agressieve kinderen.

“Niet mijn school”

Bij het geweldsincident bij het sportveld waren 6 klasgenoten getuige. Vijf daarvan zijn direct na het geweld de school ingegaan die circa 150 meter verder ligt. 1 Getuige-klasgenoot is naar huis gegaan. De twee slachtoffers zijn beide eerst naar huis gegaan om vervolgens terug naar school te gaan voor verdere melding. Eén met ouder, de ander zonder. Daar troffen zij in de hal van de school de vijf in shock verkerende getuige-kinderen met inmiddels ook de gymleraar en de klasselerares. De directeur waarop gewacht werd was in geen velde of wegen te bekennen maar kwam na verloop van tijd ook aanzetten. Het eerste wat hij meldde was: “Het was niet mijn school”. Dat de zaak ernstig was bleek uit zijn latere suggestie om aangifte te doen.

Op dit toegangspad naar het sportveld dat toen dienst deed als gymveld van CBS Tabitha, aan de Femina Mullerstraat te Hoofddorp-Toolenburg vond dinsdag 6 September jl. rond 14:05 uur de mishandeling van 2 kinderen plaats van 10 en 11 jaar. De aanslag was telefonisch besteld door een klasgenoot van 13 jaar vanuit de wanordelijk verlopen gymles en uitgevoerd door de -vermoedelijk 16-jarige- zus. Volgens de directeur van Tabitha was het niet zijn school.

Patrouilles door de corridors

De dag na de aanslag, woensdag 7 September, is de directeur, Tim K., op visite gegaan bij de gewelddadige familie, die een immigratie-achtergrond uit Syrië heeft. De volgende dag donderdag 8 September is de dader met high fives en “topper”, binnengehaald. De klas werd verzocht ideeën aan te dragen om het de organisatrice van het geweld, zo aangenaam mogelijk te maken. De twee slachtoffers, nog gewond in de klas zittend zagen het met verbazing aan. Praten over de aanslag werd de kinderen, inclusief de slachtoffers zelf, verboden. De ondergeschikte van Tim K. patrouilleerde over de gangen en rond de toiletten om de slachtoffers daarop te controleren.

Obstructie waarheidsvinding

De ouders van het 11-jarige slachtoffer hebben na 6 September éénmaal een gesprek met de directeur van Tabitha gehad. Daarin werd vanuit de directie aangegeven dat het ongewenst was over de aanslag op hun dochter, die een trauma capitus had opgelopen door het geweld, te praten. Toen de ouders de directeur van Tabitha schriftelijk informeerden over omstandigheden rond de aanslag, zoals het wederom signaleren van de dader op het schoolplein, alsook het bellen vanuit de gymles, heeft Tim K. de schriftelijke communicatie verbroken. Wij citeren uit documenten in handen van Blik op NOS-journaal, waarin Tim K. 13 Oktober jl. schrijft: “Na deze mail zal ik niet meer op uw mails reageren” en 24 Oktober nogmaals: “U stuurt school geen uitgebreide mails meer met uw bevindingen”.


Morgen deel 2: Hoe twee Hoofddorpse schooldirecteuren de mishandelde leerling, via een geconstrueerd dossier, van school pesten, luttele maanden voor het afsluiten van de basisschool. Lees Deel 2, inmiddels HIER.

Blik op NOS-journaal heeft zowel Tabitha als Meer Primair (overkoepelende organisatie waar Tabitha onder valt) de mogelijkheid gegeven te reageren. Meer Primair heeft aangegeven het stuk zeer éénzijdig te vinden en het er volstrekt mee oneens te zijn maar verder niet te kunnen reageren in verband met privacy. Ons verzoek om foto's van de verwondingen en het bloed te sturen, is door beide partijen genegeerd.3 opmerkingen:

 1. Huib,
  ik probeer het te begrijpen.
  Volgens mij gaat het over leerlingen van één school ( Tabitha) die gymples hebben op een 150 meter van de school gelegen gymveld.
  Of is er een tweede school in het geding? Omdat die directeur zegt: 'niet mijn school " ? ( Is de oudere zus van 16 , die mede -dader was, van een andere school ? )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In mijn woorden:
  Een uit Syrie afkomstig meisje krijgt ruzie met twee veel jongere meiden tijdens de gym. Ze belt haar veel oudere zus op. Die komt. En in de bosjes, tussen sportveld en school duwen die Syrische zussen (13 en 16) de twee nederlandse meiden (10 en 11) ruw op de grond, met lichamelijke schade tot gevolg.
  Leerlingen die het zien zijn van slag.
  De schooldirecteur blijft lang weg en het eerste wat hij roept: "Niet mijn leerling!", doelend op de 16 jarige zus. Maar de 13 jarige is wèl zijn leerling.
  Dat hij ( Tim K) lang weg bleef zou kunen komen omdat die zussen al eerder voor problemen zorgden. Mogelijk kende hij de ouders al en vermoed hij een lastige toestand.
  Maar de bijeenkomst van slachtoffers en ouders en getuigen in de hal dwingen hem om te verschijnen.

  De volgende dag gaat hij naar de Syrische ouders.

  De dag daarna lijkt het alsof de Syrische meiden ontzien moeten worden ( de daders worden als slachtoffer opgevoerd) , en is er een verbod om over de kwestie te praten onderling.

  Als de ouders van een van de slachtoffers klagen over deze situatie, word het verdere contact naar de school toe afgesloten, niet ontvankelijk verklaard.

  Goed samengevat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is de -vermoedelijk 16 jarige- zus die het geweld pleegt, opgeroepen door haar -toen- 13-jarige zusje; ze trekt de twee meiden -aan haren en schouders- in een verrassingsaanval van achteren, in een worp naar achteren op de tegels.
   Directeur zei niet "Niet mijn leerling", maar hij zei, "Niet mijn school". Waarom hij dat zei, zou je hem moeten vragen.

   Verwijderen