maandag 18 december 2023

Pascal Jansen - Peter Bosz 0 - 4

Dit is de alleszeggende foto. Eén PSV aanvaller op de helft van AZ en 4 AZ-verdedigers statisch eromheen op eigen helft. Met name Bazour en Martens Indi, naast elkaar, en de ruimte voor hen compleet open laten liggen. Vind je het gek dat PSV het middenveld domineerde en AZ 0,0 kans creëerde? Je hoeft geen Top-Econoom of Top-Coach te zijn om te begrijpen, dat als je achter te veel , zogenaamd "op zeker" wilt spelen je het op het middenveld verliest. Je kunt je schaarse goederen (spelers) allemaal maar 1 keer gebruiken. Het is net als met het inleveren van vrijheid voor veiligheid, dan verlies je beide. Je kunt wel 10 spelers achterin zetten, dan verlies je op zeker.

Durf versus Angst

De PSV coach durft en doet wat Pascal Jansen in zijn levensdagen niet durft en doet. Bosz zet achterin  wel een middenvelder, Schouten als we het goed begrepen hebben (we zijn geen PSV-watchers verder). Wat je daarmee bereikt? Dat je van achteruit aanvallende impuls krijgt. Schouten zal aanvallen als het kan, en verdedigen als het moet. Datgene wat je met twee statische en vergelijkbare verdedigers als Bruno Martens Indi en Bazoer naast elkaar niet hebt.

Wisselbeleid

Dat Jansen na circa een half uur 3 man wisselt, oftwel stevig ingrijpt, prima. Maar wat doet hij? De Wit voor Michailovic, ok; Sadiq voor Poku, ok; Goudmijn voor Dantas? Het zijn allemaal 1 op 1 wissels. Hij durft niet aanvallend te wisselen. Terwijl je dan wel achter staat en ziet dat je op het middenveld te kort komt. Hij durft er dan geen verdediger af te halen en daar aanvallend voor te wisselen. Je had bijvoorbeeld, als je iets leuks en avontuurlijks had willen doen, Michailovic eruit kunnen halen en Odgard daar neerzetten, naast/achter Pavlidis. en 1 van de twee verdedigers (Bazoer/Indi) eruit en daar de Wit voor brengen. Maar dat is allemaal aan Jansen niet besteed.

Waar bemoeit Bosz zich mee?

Na afloop vond Bosz het nodig kritiek te uiten op supporters van AZ die met witte zakdoekjes zwaaiden en hun bovenkleding uittrokken in de vrieskou. Wat er nu enkel voor Jansen nog aan ontbreekt is dat vandaag maandagmorgen het bestuur van AZ ook nog met een verklaring naar buiten treedt waarin ze zeggen Pascal Jansen "nog volledig te steunen"...

Hoe gaat Jansen een wedstrijd in?

Met welke insteek gaat Jansen dit soort wedstrijden in? Hij kan wel zeggen dat het na die strafschop in de 5e of 6e minuut uit elkaar viel. die strafschop was al het resultaat dat het team er als los zand bij hing: een Wolfe-Möller die zo ongeveer van de middenlijn naar eigen cornervlag loopt om uiteindelijk de beruchte ziekenhuisbal op de keeper te geven die uitermate schlemielig een penalty veroorzaakt. Het is precies hetzelfde als vorige wedstrijd tegen Warschau waar AZ achterin weer loopt te breien met Penetra die een ziekenhuisbal achterin op Indi geeft die dan een klunzige overtredig maakt en rood krijgt. Over de wissels zei Pascal Jansen, als we het goed hebben, dat die waren "om de schade te beperken". Wat is dat voor een mentaliteit, schade beperken? Wij herinneren ons wedstrijden van Haarlem waar ze ook 0-3 achter stonden tegen, was het PSV of Ajax, en dan spreek je over, mind you, Haarlem, veel minder sterk toen, dan AZ nu, maar die knokten zich terug in die wedstrijd, met wel een coach die erin geloofde: 3-3

Al 180 minuten zonder (noemenswaardige) kans

Tegen Legia 0 noemenswaardige kansen; tegen PSV eigenlijk 0 kansen. Verliezen is helemaal niet erg. Tegen Legia en tegen PSV, kun je verliezen. Er zal geen AZ-fan zijn die dat zal ontkennen. Maar de manier waarop, daar gaat het om. Wij wensen, bestuur, staf en spelers van AZ veel wijsheid, en vooral ook moed toe, deze dagen.

En dan nog dit.....

Wist je dat Pascal Jansen de zoon is van Sue van Spooky and Sue? Hoe leuk is dat! Wie is er niet groot geworden, met op de achtergrond de mooie klanken van Spooky and Sue?! Is gewoon de moeder van Pascal.

Spooky & Sue - Swingin' On A Star (1974) 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten